Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се присъединява към Международния алианс за възпоменание на Холокоста

08 март 2017, 12:34 часа • 1232 прочитания

Министерският съвет прие одобри присъединяването на България към Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

Целта на междуправителствената организация е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

МАВХ е отворен за членство на всички демократични държави, придържащи се към Стокхолмската декларация по Холокоста от 2000 г., които са поели задължение да изпълняват национални политики в борбата срещу проявите на геноцид, етническо прочистване, расизъм, антисемитизъм и ксенофобия. Към момента МАВХ има 31 държави-членки и 11 държави-наблюдатели, сред които и България.

С активното си участие като наблюдател през изминалите четири години страната ни демонстрира своя задълбочен и последователен ангажимент към възпоменанието, изучаването и изследването на Холокоста. Предприемането на следващата стъпка – към пълноправно членство в МАВХ, е естествено продължение на ангажираността на България с темата за антисемитизма и толерантността като част от основните приоритети на ЕС по правата на човека.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес