Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България прати официално искане към ЕК за първия транш по Плана за възстановяване

31 август 2022, 10:14 часа • 2970 прочитания

Министерството на финансите изпрати официално днес (31 август) първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност над 1,3 млрд. евро (1 368 912 911 евро).

Искането е отправено към Европейската комисия в сроковете, определени в оперативните договорености между ЕК и България, съобщават от МФ.

Искането за плащане включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от Плана, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете за преглед и одобрение от ЕК.

Става въпрос за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETРA система и радиорелейна мрежа. Това бе последното, 22-ро условие, което трябва да се изпълни, за да може страната ни да получи първия транш. Обществената поръчка беше обявена от МВР на 19 август след обвинения на служебния кабинет към предишното редовно правителство, че не е изпълнило тази задача.

обществена поръчка за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETРA система и радиорелейна мрежа. Това е последното, 22-ро условие, което трябва да се изпълни, за да може страната ни да получи първия транш от
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/mvr-objavi-obshtestvenata-porychka-kojato-e-poslednoto-uslovie-po-plana-za-vyzstanovjavane-news_1799723.html © Actualno.comобществена поръчка за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETРA система и радиорелейна мрежа. Това е последното, 22-ро условие, което трябва да се изпълни, за да може страната ни да получи първия транш от

„Това е важна крачка за изпълнението на Плана. Надявам се общите усилия на българските институции да доведат до успешната му реализация, за да може тези средства да подпомогнат икономиката ни и цялото общество да види резултатите от тях“, коментира министърът на финансите Росица Велкова.

На 23 август вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов заяви, че първото плащане по Плана ще се осъществи през есента след одобрение от Европейския съвет. В напреднала фаза е и подготовката на искането за втори транш за 700 млн. лева.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес