Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България открива почетно консулство в Словения

17 ноември 2021, 14:16 часа • 1461 прочитания

България открива почетно консулство в Словения със седалище в град Целйе с правомощия в консулски окръг, който включва цялата територия на Република Словения, реши Министерският съвет. За почетен консул е назначен словенският гражданин Юре Пучко, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Юре Пучко се ползва с голям обществен авторитет и е известен със своята ангажираност за насърчаване на бизнес контакти между двете държави, с опита си в подкрепа на иновативни компании и с инвестициите си в двете страни.

Отличните двустранни отношения, нарастващите темпове на развитие и перспективите за по-нататъшно активизиране на връзките с Република Словения засилват необходимостта от по-пълноценно използване на института на почетните консулства. Принципната необходимост от наличие на български почетен консул в страната е обусловена и от нарастване на стокообмена, съществуващия инвестиционен потенциал, както и от необходимостта от задълбочаване на търговско-икономическите връзки между словенски и български компании.

През последните години в Словения се оформи немалка българска общност. Поради географската близост, консулски услуги в Словения ползват и български граждани, живеещи в съседните страни. След назначаване на почетно консулско лице бихме могли да бъдем по-бързи, адекватни и полезни в защита на интересите на българските граждани.

 

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес