Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България осъди инвазията на Русия срещу Украйна пред ООН

02 март 2022, 14:41 часа • 2677 прочитания

“България подкрепя безусловно суверeнитета на Украйна, нейното единство и териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, включващи териториалните й води“, заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на участието й в Сегмента на високо равнище, с който бе открита 49-та сесия на Съвета по правата на човека.

Петрова посочи, че българската национална позиция осъжда военната инвазия на Русия в Украйна, представляваща грубо нарушение на международното право. Тя обърна внимание на негативните последици на конфликта за спазването на правата на човека и на влошаващата се хуманитарна обстановка в страната. Заместник-министър Петрова призова Съветът по правата на човека да предприеме нужните мерки за справяне с тежката ситуация и да остане ангажиран с въпроса до пълното му разрешаване.

Заместник-министър Петрова обърна внимание, че привеждането от Русия в специален режим на готовност на нейните ядрени сили представлява заплаха от държава, която е страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия и постоянен член на Съвета за сигурност. “Сериозността на това действие е силно обезпокоително и много трудно да бъде пренебрегнато”, отбеляза българският заместник-министър.

Какво каза българският представител в ООН - четете ТУК.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес