Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е на път да обвърже бежанците с Шенген

11 септември 2015, 07:00 часа • 4692 прочитания

Подкрепа за предложението на Брюксел за преразпределение на 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария в други държави на ЕС ще има от българска и румънска страна само ако двете балкански страни бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Това съобщи на практика вицепремиерът Меглена Кунева от Брюксел, информира в. "Сега".

Според Кунева Бойко Борисов е разговарял с румънския премиер Виктор Понта за съгласуване на позицията на двете държави. Борисов разговаря и със сръбския премиер Александър Вучич по бежанския въпрос. Иначе официално румънският президент Клаус Йоханис вече се обяви против плана на ЕС.

Според Кунева правителството ще подкрепи създаването на единна европейска политика по миграцията и задължителните квоти за преразпределение на бежанци, но възнамерява да преговаря за размера им. Вицепремиерът уточни, че кабинетът още не е разглеждал въпроса за бъдещото създаване на постоянен механизъм за преместване на мигранти и не е формулирал българската позиция по този въпрос.

Малко преди това обаче вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че България няма да обвързва приемането на бежанци с Шенген. "Не става въпрос изобщо за пазарлък. Моето мнение е, че не трябва да се прави обвързване с приема ни в Шенген, а да работим и по двете теми, отстоявайки нашите принципни позиции", каза тя, цитирана от Агенция "Фокус". Според Бъчварова става въпрос за принципна политика за солидарност в общите европейски проблеми.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес