Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещата роля на Станишев в левицата – все още мистерия

05 юли 2014, 15:09 часа • 22631 прочитания

Макар да бе затрупан с журналистически въпроси относно това каква ще бъде позицията му в БСП оттук насетне, Сергей Станишев не отговори конкретно на нито един от тях. На брифинг след днешния пленум на партията той заяви, че ще остане в „първите редици на борбата в името на каузата”, но не и дали това означава, че ще продължи да бъде лидер на формацията.

По-рано днес Станишев заяви, че на конгреса на БСП на 27 юли ще бъде обсъден избор на нов председател на партията и че той ще подкрепи този нов лидер. Не бяха споменати обаче конкретни имена на евентуални наследници на поста. В същото време Станишев каза, че ще продължи да бъде ключов фактор в партията, а по неофициална информация е поискал да запази позицията си в предизборния щаб.

Стана ясно обаче, че политикът иска да изгражда голяма лява коалиция. Този модел в Европа е известен като ПАСОК по името на общогръцкото социалистическо движение, създадено от Андреас Папандреу след свалянето на военната хунта през 1974 г. По сходен модел у нас лидерът на българските и европейски социалисти Сергей Станишев иска да обедини всички ляво демократични формирования и движения и да остане ръководна фигура на цялата коалиция.

На въпрос защо само преди седмица е казал, че няма да се отказва от председателското място, Станишев отговори: "Тогава това беше вярно, нямаше как да кажа нещо различно. Моето днешно решение е изстрадано, изхождайки от интересите на българите и БСП. Предстои ни трудна кампания, в която ще понасяме удари от различни посоки. Ще направя всичко възможно предстоящият конгрес да даде сила на партията".

Шефът на ПЕС отказа да коментира и твърденията, че ще бъде избран за еврокомисар. "БСП ще обяви номинацията си за еврокомисар преди евентуалните консултации. На България й трябва силна и достойна кандидатура", заяви той.

На питане дали еврокомисарското му място е договорено с ДПС, Станишев каза: "Не участвам в такива сделки. Ако смисълът на всичко беше аз да замина еврокомисар, щяхме още една година примерно да изкараме в този формат на управление".

По повод рокадите в редиците на левицата, Станишев заяви, че Драгомир Стойнев (енергиен министър и новоизбран зам.-председател на партията) е "човек с кауза и визия, с позиция, която отстоява, минал през много изпитания като министър". Новият шеф на "червената" парламентарна група Атанас Мерджанов пък е "опитен парламентарист, диалогичен, разумен и отговорен човек".

Самията Стойнев каза, че ако бъде номиниран за председател на БСП, ще приеме да участва в надпреварата.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес