Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова видя организирана провокация в появата на "ловци на бежанци"

20 април 2016, 09:00 часа • 1106 прочитания

Неизбежно е да има напрежение, когато темата за престъпността е във фокуса на медиите и се посочва от сутринта. Неизбежно е, когато всеки случай се разглежда детайлно. В страната обаче има закони – само служителите на МВР имат полицейски правомощия. В системата на МВР има служители, които са към администрация и нямат тези правомощия – това разграничение е направено от закона и как тогава ще се позволява на граждански отряди да стават полицаи, попита вътрешният министър Румяна Бъчварова.

За вътрешния министър появата на „граждански отряди” сега е провокация към МВР. Очевидно говорим за организираност – нормално ли е да се разхождаш с АТВ-та, добави вътрешният министър. Има намерение да се покаже, че държавата е слаба, а гледано отвън се справяме добре, категорична беше Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. За нея това не е желание да се помогне на МВР, като качването на записи в социалните мрежи доказва намерението да се унизят властите. Вътрешният министър не прие добре идеята на Реформаторите да има граждански отряди, които се обучават от оторизирани представители на МВР и да помагат в охраната на границата.

Историята показва, че има връзка между патриотизъм, фашизъм и национализъм. Трябва да внимаваме да няма повторение, каза още Бъчварова.

Бъчварова се оправда, че и никога МВР не е казвало, че няма пропуски. През миналата година 30 000 мигранти са влезли в България - една трета от нелегално влизащите мигранти са хванати на границата в Турция, една трета някъде на територията на България и една трета на границата със Сърбия. Не сме допуснали 100 000 мигранти въобще да влязат в страната през миналата година, стана ясно от думите на Бъчварова. Натискът към нашата граница е спаднал с 36-39% спрямо миналата година, добави вътрешният министър.

На конкретен въпрос дали мигрантите от Идомени ще опитат да минат през българска територия, Бъчварова повтори, че има разработени варианти за реакция и напомни, че предстои двудневна среща в Солун на вътрешни министри от всички балкански държави, за да се разисква бежанската криза.

Реформата в МВР

По думите на Бъчварова всъщност имало недостиг на полицейски служители. Имало 33 000 „служители на терен”, като това било разпределеният щат. Изчисленията са за 47-48 000 души, но това не са само полицаи, граничари и пожарникари на терен, подчерта вътрешният министър. Средната възраст на полицаите на терен е 39-40 години, но вероятно тя ще намалява, смята Румяна Бъчварова. Тя се оплака, че МВР няма ресурс за необходимото обучение от една година на постъпващите нови полицаи.

На въпрос дали Бъчварова предлага неща, заради които Бойко Борисов е бил против бившия вътрешен министър Георги Петканов, сегашният вътрешен министър обясни, че се предлага пожарната да е „оперативно самостоятелна”, но в рамките на структурата на МВР. Това дава повече възможности, смята Бъчварова.

По темата „Делян Пеевски” вътрешният министър каза просто, че „един истински премиер” знае много, визирайки въпроси защо Бойко Борисов говори, че Пеевски си е отишъл.

По темата с бурките Бъчварова не можа да каже кой плаща, за да се носят бурки например от ромите в Пазарджик – вероятно някой, който има интерес. Тя говори, след като ѝ беше напомнено, че главният прокурор Сотир Цацаров е казал, че всичко е започнало със „120 лева” за всеки, носещ бурка. Рискът от радикализация в момента е нисък, увери Бъчварова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес