Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова: И аз разбрах от социалните мрежи за проблемите с вчерашното учение

23 март 2016, 18:37 часа • 2552 прочитания

Целта на вчерашното учение в столицата беше да видим как координираме усилията си, както и степента на готовност, която имаме и ако се наложи да направим промени в плана си.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.

Министър Бъчварова обясни, че по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и по вътрешна сигурност и обществен ред, заедно с шефовете на спецслужбите е имало положително отношение за сътрудничество по отношение на промените в различните закони, които се подготвят.

По думите й, по време на комисията са обсъждани Закона за антитероризма, за частната охранителна дейност и още две законодателни предложения, които дават възможност да се актуализира възможностите работа.

Тя уточни, че ученията, които се провеждат, помагат за отработване на координацията между институциите.

Във връзка с вчерашното антитерористично обучение министърът заяви, че все още няма готов анализ и предстои той да бъде направен.

„Целта на вчерашното учение беше да видим как координираме усилията си, както и степента на готовност, която имаме и ако се наложи да направим промени в плана си. Има такива възможности. В ход на самото учение анализирахме, когато сме готови до няколко дни с анализа, ще бъде отразено”, заяви още Бъчварова.

По отношение на оплаквания в социалните мрежи от граждани, които са били задържани по време на антитерористичното обучение в столицата в района на НДК, министърът на вътрешните работи заяви, че се е информирала за случилото също от социалните мрежи. Не съм информирана от наши служители, заяви тя. По думите й мерките и поведението на служителите трябва да бъдат категорични.

На две нива беше обезопасен районът – този, който е попаднал вътре в периметъра, на практика нарушил правилата и не би трябвало да бъде там, допълни тя, цитирана от БГНЕС.

Бъчварова призова да се има предвид, че това е учение при терористична атака. „На място, на което е възможно да има няколко хиляди души, и мерките, и поведението на нашите служители трябва да бъдат категорични, дори и по-строги, за да можем да гарантираме общата сигурност”, обясни тя. На въпроса как може да попадне някой там при обезопасен район, Бъчварова каза: "Ако преминеш заграждението, можеш да попаднеш".

„Това е реална ситуация, тя не е лабораторна ситуация, ето това е един повод, за да видим в такъв случай какви действия трябва да предприемем, които инструкции трябва да дадем. Не мисля, че сме нарушили съществено нечии права, но това е учение - антитерористично”, каза тя.

„Това беше реална ситуация на реално място, която беше проведена. Информирахме гражданите. Има ясни знаци за това какво се случва в този регион, защото по правило трябваше в доста по-широк периметър да отцепим района – направихме го възможно най-поносим за гражданите и във време, когато все пак ставаше въпрос за около полунощ и след полунощ. Трябва гражданите да се съобразяват с указанията, които идват от наша страна, да ги следват, за да можем да предотвратим такива случаи”, заяви тя.

По отношение на стрелбата в кв. „Младост” в София тя заяви, че случаят се проверява. „Това е доста драстична проява на неподчинение на неспазване на законите. Там има дълга предистория”, заяви още тя.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес