Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова бори мутренските кортежи със законови промени

15 април 2016, 12:35 часа • 4959 прочитания

Министърът на вътрешните работи подготвя промени в Закона за частната охранителна дейност и Закона за движение по пътищата, които да позволят постоянен контрол на лицата, пътуващи в ескорти от автомобили. Това стана ясно от думите ѝ по време на днешния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев.

От отговора ѝ стана ясно, че при сега действащия регламент, проверки може да има само при специализирани операции.

Бъчварова разкри и статистика, според която от 28 февруари до 11 април са били проверени 430 лица, част от ескорти и 209 автомобила. Тя припомни, че проверките са започнали, след като охранители на Ивайло Борисов-Ториното, който е считан за дясна ръка на Златко Баретата, пребиха шофьор на Околовръстния път в София.

„Общо, в рамките на специализираната полицейска операция, при която се спираха основно скъпи коли, са били проверени 4059 души и 2151 автомобила“, уточни министърът.

На въпрос от Методи Андреев дали се проверява съответствието между доходите и имуществото на проверените лица, министърът обяви, че инспекции са започнали от Националната агенция по приходите (НАП) и инспекцията по труда. Не е ясно кога точно ще има резултат от тези проверки.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес