Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП: Усвояват средства за безсмислени проекти, вместо за електронно управление

08 февруари 2018, 21:32 часа • 1226 прочитания

БСП е изискала изготвянето на детайлен план с конкретни стъпки за въвеждане на електронно управление. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев. Този план, обаче, е бил отхвърлен от управляващите, съобщи той. Данчев поясни, че планът е трябвало да въведе електронно управление не само в органите на централното управление, но и в областните и общинските администрации.

По думите му целта е да бъде ясно кога гражданите ще могат да получат комплексно административно обслужване по своето местоживеене. Електронното здравеопазване определено е черешката на електронното управление, продължи тезата си народният представител. „Защото то се разделя на няколко части, едната касае здравните досиета и здравните картони. Друга част е връзката на отделните болнични заведения с администрацията и с аптеките.

Съвсем трета част е информацията, която се получава и се обработва в Националната здравноосигурителна каса и в Министерството на здравеопазването. Едва когато се сглобят тези три отделни части и всяка от тях работи, тогава бихме могли да говорим за една ефективна система на електронно здравеопазване“, каза Димитър Данчев.

Той допълни, че вместо да се изгради интегриран подход за въвеждането на отделните детайли за електронното здравеопазване, се усвояват средства за безсмислени проекти. Същото се отнася и до цялостното изграждане на електронното управление, допълни Димитър Данчев и като пример посочи Държавната агенция за електронно управление, която е поискала обществена поръчка в размер на 2 милиона лева само за преброяването на личния софтуер в отделните администрации.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес