Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП стигна до очакване за диктат по "казуса Жаблянов", ГЕРБ все още призовава за морал

17 февруари 2018, 14:47 часа • 1667 прочитания

Политическият сблъсък между БСП и ГЕРБ избуя в изказванията в медиите и в почивния съботен ден. Спорът, който засега е все още повърхностен може да се задълбочи и да има неочакван край, ако не бъде спрян навреме, става ясно от коментарите на членове на двете основни политически сили.

Ако се стигне до оставката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, това ще е незаконосъобразно. Това каза пред радио „Фокус“ депутатът от БСП Таско Ерменков, по повод исканата от ГЕРБ оставка на зам.-председателя на парламента. Според Ерменков, за да защити законосъобразността и демократичните принципи, БСП ще предприеме всякакви политически действия.

„Аок се стигне до подписка и гласуване той да не бъде повече зам.-председател на Народното събрание, вече няма да говорим за оставка, а за силова смяна. Ще има опит за налагане от страна на управляващото мнозинство на една диктатура, която ни лишава от парламентарно право“, каза Таско Ерменков. По думите му, с тези ходове ГЕРБ не постигат нищо градивно за България. „Те доказват, че могат да работят в парламента, нарушавайки правилата не само при приемането на закони, като допускат процедурни и други нарушения, но и при определяне на ръководното тяло на НС“, каза още депутатът от БСП.

По-рано депутатът от ГЕРБ Тома Биков също коментира исканата оставка на Жаблянов, като каза, че това не е реванш срещу отстраняването неотдавна на Димитър Главчев от поста председател на парламента.

ГЕРБ не възприема парламентарния дебат като футболен мач и исканата оставка на Валери Жаблянов не е реванш срещу отстраняването на Димитър Главчев като председател на НС, каза Тома Биков.

„Не се водим от емоции по отношение на това кой от нашите колеги в определени моменти е поемал политическа отговорност. През последните месеци има и колеги, които подават оставките и от местата си на народни представители. От БСП няма такива случаи и е време БСП, когато говорят за морал и играят ролята на морален стожер, първо да бъдат взискателни към себе си. Една от целите на искането за оставката на Жаблянов, е ГЕРБ да им помогне да изработят своя политически стандарт по темата и да не отстъпват от него“, коментира Тома Биков.

Той уточни, че всеки има право да изказва лично мнение, но колкото по-висока позиция заема в държавната власт, толкова по-малко може да се защитава лична позиция. Биков добави, че не ГЕРБ отклонява вниманието с искането на оставката, а това прави БСП. Народният представител от ГЕРБ призовава БСП да бъдат по-малко емоционални и по-разумни.

Припомняме, че в петък парламентарната група на ГЕРБ обяви, че започва да събира подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента на основание системно нарушаване на правилника. Ден по-рано, на 15 февруари депутатите на ГЕРБ поискаха от Жаблянов да си подаде оставката, заради фразата „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. В отговор Жаблянов каза, че няма причина и мотиви да си подаде оставката, а БСП застана зад него.

Реакцията не закъсня. Развитието на казуса предстои през новата парламентарна седмица.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес