Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП-София иска свикване на конгрес на партията и избор на нов шеф

18 юни 2014, 12:30 часа • 15315 прочитания

БСП-София иска в най-кратки срокове да се свика заседание на 48-ия редовен конгрес на партията, за да обсъди предизборната платформа и коалиционната й политика. Препоръчва се и вътрешнопартийни избори за председател, а не както е сега лидерът на партията да се избира от делегатите на конгреса. Решението е взето на пленум на градската организация в понеделник, съобщиха социалисти.

До момента няма официална реакция от страна на ръководството на БСП и на лидера на партията Сергей Станишев, информира Mediapool.bg.

За оставката на Станишев настояват и над 20 организации на БСП в София - област. Според столичните социалисти "за успешното представяне на партията на изборите е необходима цялостна промяна на ръководството и промяна в механизма, по който се взимат решения".

„Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото". За това призовал бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров съпартийците си по време на пленум на градската организация. 

Най-впечатляваща била дългата и остра реч на бившия министър на икономиката и енергетиката. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер.

Овчаров обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли, пише в. "Преса".

„Обединихме се около тезата, че са необходими промяна и обновление в ръководството на партията, за да се представим успешно на изборите“, коментира председателят на "червените" в София Калоян Паргов. Според него няма проблем преди вота да бъде сменен и лидерът на БСП.

Станишев освен от своите се оказа нежелан и от лидерите на парламентарни партии. В понеделник членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова заяви: „Борисов е готов на диалог с БСП, но не и с лидер Сергей Станишев.“ Депутати от ДПС също твърдят, че може да продължат да си партнират с левицата и в бъдеще, но при едно условие - ако начело на формацията има разумен и предвидлив председател.

„Прекалена е вътрешната активност на Румен Овчаров", категоричен беше тази сутрин в ефира на bTV червеният депутат Антон Кутев. Той смята, че желанията на столичната партийна организация са журналистически интерпретации, тъй като е присъствал на пленума и подобни искания не е имало.

Кутев призна, че организацията се е самокритикувала и че са прозвучали мнения за свикване на конгрес на столетницата. Той е на мнение, че конгресът ще бъде свикан и най-вероятно ще се проведе преди изборите. Именно там ще се реши съдбата на лидера Сергей Станишев.

„Станишев не е вечен в политиката. Няма някой, който да е вечен. Не е вярна тази мантра, че Станишев губи 11 пъти. Как губи Станишев, като сме в управлението", каза още "червеният" депутат.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес