Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП попита кой получава пари за строежа на "Хемус", разкриха имена на фирми (ВИДЕО)

12 февруари 2019, 16:25 часа • 5682 прочитания

Компетентна ли е държавната филма “Автомагистрали” да строи АМ “Хемус и преминават ли парични потоци към частни фирми, които ги усвояват като подизпълнители?

Това попитаха на пресконференция депутатите от БСП Георги Свиленски и Кирил Добрев.

Миналия месец от БСП внесоха искане да им бъде предоставен договорът между Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и държавното дружество “Автомагистрали” за строителството на “Хемус”.

В края на миналата година на “Автомагистрали” бе възложено проектирането и изграждането на отсечката Боаза - Велико Търново за 1,3 млрд. лв. с ДДС. Според червените обаче фирмата няма капацитет да изпълни поръчката.

“Поставихме два въпроса на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова в парламентарен контрол - каква е готовността на държавната фирма да реализира този мащабен за България проект и вторият въпрос - какви са сключените рамкови споразумения, колко са и с кои фирми.

След запитванията от страна на партията министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова е представила списък от фирми, които имат рамкови споразумения, но самите те не са предоставени.

Съмненията на БСП са, че парите минават през държавното дружество, за да може да се усвоят от други фирми, които се наемат като подизпълнители чрез рамкови договори. По този начин се избягва обявяването на обществени поръчки.

Свиленски посочи, че Автомагистрали“ отказвали да предоставят на народните представители рамковите договори с частните фирми, макар че нямали право да крият информацията. Той призова и медиите да изискат тези договори.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви от своя страна: „Да ме извинят всички фирми, които ще спомена. Както стана ясно, ние нямаме претенции към фирмите. Да не бързат да протестират, защото не са виновни те. Виновна е системата и държавата, която по този начин, по който ще ви прочета сега, заобикаля обществените поръчки. Списъкът е с 50 и няколко фирми. Много от тях са малки фирми.“

След това той започна да изрежда: „Но тука има герои, които си познаваме от не толкова близкото, и от по-далечното минало. „ПСТ Груп“ - рамков договор за изпълнение на отделни видове дейности. „ПСТ груп“ - доставка на строителни материали. „ПСТ груп“ - наем на техника. Ми че това е всичко – хоп, един участък! Ако не ви става ясно, да ви кажа.

Продължавам. „Грома холд“ - рамков договор за изпълнение на отделни дейности. „Грома холд“ - доставка на строителни материали. „Грома холд“ - наем на техника. Прас! Още един участък.

Значи имаме техника, имаме материали, имаме договор за изпълнение. Ми че това е всичко. Какво всъщност ще прави „Автомагистрали“? Просто ще следи един процес, който ще се извършва.“

Добрев припомни: „„Грома холд“, да ви кажа, е „Агромах“. Споменах, че те бяха някакъв обект за разследване. Прокуратура, милиони марки, източване на ДДС. Не знам. Сигурно всичко е свършило. За награда, няма как да им върнат онези пари – по-добре да им дадат един участък.“

Фирмата „Галчев инженеринг“, която „прави НДК“, имала същите три рамкови договора. Такъв бил случаят и с „Пътища и мостове“, които правели ларгото в София.

„Наистина е много тъжно. И ползвам името на една фирма, която е в този договор. Може би тя е много коректна. Тя е малка фирма и се нарича „Омерта“. Омертата – това е клетва, която дават мафиотите, да запазят името на автора на престъплението. Ето това е реалността и действителността в строителството на българските пътища“, заключи Кирил Добрев.

След въпрос дали приемат сериозно ултиматума на Красимир Каракачанов към ГЕРБ, Кирил Добрев отговори, че е късно за такива ултиматуми. Каракачанов бил от две години в управлението, през което много от неговите предложения минали с гласовете на ДПС.

Според Добрев, лидерът на ВМРО закъснял с размахването на „любимата му циганска карта“, тъй като вече никакви социологически проучвания не го ловяли.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес