Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП обвини Борисов в лъжа

25 октомври 2012, 16:31 часа • 4231 прочитания

"Г-н Борисов, вчера на брифинг в МС, заявихте дословно: БСП и ДПС са довели болницата в Девин до фалит, както и - БСП и ДПС са безчинствали в тази област. Тежки думи и откровена лъжа".

Така започва откритото писмо на депутата от КБ Димчо Михалевски от днес до министър-председателя Бойко Борисов, което той представи в парламента.

Народният представител припомня три факта: БСП не е участвала в управлението на местно ниво в Девин от 1999 г. до 2011 г., че кандидатът на ГЕРБ за кмет на общината е бил такъв от 1999 г. до 2007 г. и има пряка отговорност за състоянието на общинската болница там, че болницата в малкото градче е спряла своята работа при управлението на ГЕРБ.

Михалевски изброи също причините за спиране дейността на МБАЛ - Девин, между които: въведените от правителството на Борисов високи нива на компетентност за клиничните пътеки, довело до ограничаване на техния брой в общинските болници и намаляване на техните приходи. И втората причина - преустановената след 2009 г. специална субсидия за отдалечените болници в планинските райони на страната. Депутатът напомни, че конституционно право на всеки българин е да има достъп до болнична помощ - и то бързо и евтино. Михалевски дава и решението на казуса в Девин в откритото писмо: начините как да се осигури необходимия финансов ресурс от 2 млн.лв.,промяната в методиката за определяне нивата на компетентност на болниците, възстановяване на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за отдалечените болници и тези в планинските райони на страната.

След като ми стана известно за този смъртен случай и за колабиралото 12-годишно момче часове по-късно, което е транспортирано с единствената линейка до медицински пункт Оряхово от селото му и което е трябвало да чака претоварване за Враца с линейка, пратена оттам, помолих за разяснение утре в парламентарния контрол, обясни Георги Божинов от КБ, пръв известил за драматичните инциденти. Аз наистина бях изненадан от внезапно появилата се в НС Десислава Атанасова, министър на здравеопазването, желанието ми бе това да стане утре, за да има начин да й бъдат задавани и допълнителни въпроси, каза за БГНЕС той.

Министър Атанасова не бе намерена за коментар от медиите в НС, никой от представителите им не бе забелязал как тя е напуснала сградата на парламента.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес