Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП няма да се връща в парламента, иска машинно гласуване

18 февруари 2019, 15:58 часа • 1361 прочитания

БСП няма да се връща в парламента, тъй като управляващите не са изпълнили изцяло условията на социалистите и все още не са въвели машинното гласуване.

„Не се връщаме в парламента, тъй като условията, които вчера поставихме, не са изпълнени в пълнота. Едно от тях беше машинно гласуване“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от Агенция „Фокус“.

По думите й за 5 години до 2019 г. то е трябвало да бъде въведено. „В момента те го отлагат за неопределено бъдеще“, подчерта лидерът на БСП и обърна внимание, че машините са сериозна гаранция за честни избори.

Нинова определи връщането на преференциите като „победа за БСП“. „Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в избирателния кодекс. 16 часа в залата на парламента“, посочи лидерът на социалистите.

Според лидера на левицата ГЕРБ е отложила въвеждането на машинно гласуване, за да може да фалшифицира изборите.

Причината управляващите да се откажат от промените в Изборния кодекс е, защото са се изплашили от гражданската енергия, породена от голямото обществено недоволство след тях.

„Да не ни приспиват с благи приказки“, призова Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. Според нея крачката назад в позицията на управляващите не се дължи на вслушването им в гласа на народа.

По думите на Нинова Столетницата се е борила за запазване на преференции, нова ЦИК, машинно гласуване и да остане обжалването пред ВАС, както и начина на вземането на решение в изборните комисии.„Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане очевидно чуха“, заяви още Нинова по адрес на ГЕРБ.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес