Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП няма да подкрепи антикорупционната декларация на ПП-ДБ в този ѝ вид

17 юли 2024, 18:30 часа • 653 прочитания

Декларацията в този вариант и с условието за двумесечно удължаване работата на парламента няма как да бъде подкрепена от нас. Това заяви по време на брифинг в парламента Иван Иванов, заместник-председател на парламентарната група на БСП след среща с представители на "Продължаваме промяната – Демократична България".

По-рано днес (17 днес) срещи имаше с ГЕРБ и "Възраждане".

Иванов посочи, че разговорът е бил конструктивен. "Хубавото е, че декларацията е отворена и тя може да се променя", коментира той. Още: Зафиров: Декларацията на ПП-ДБ не трябва да се обвързва с втория мандат

По думите му дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията. "Разбира се, тя е важна и ние я подкрепяме. Голяма част от текстовете, които са предложени, са текстове, които БСП винаги е предлагала през годините за промени в законите", заяви Иванов.

Според него, ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, от БСП ще направят своите предложения с едно единствено условие - декларацията да се превърне в основата за разговори за правителство с втория мандат или с третия мандат. "Опасността от работа с плаващи мнозинства при отварянето на важни закони може да доведе до вариант на тяхното приемане, различен от това, което са предложили вносителите", смята депутатът. Още: БСП не хареса идеята на ПП-ДБ за антикорупционна декларация

Той бе категоричен, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно. "В момента сме в процедура по връчване на мандати – вторият предстои да бъде връчен, и трябва да има ясната заявка от ПП-ДБ дали ще пристъпят към опити за създаване на правителство", каза още Иван Иванов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес