Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП иска Сметната палата да провери държавното дружество „Автомагистрали“

09 декември 2020, 13:52 часа • 1679 прочитания

Парламентарната група на БСП внася проект на решение, с което иска парламентът да възложи на Сметната плата да извърши проверка на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, предаде БГНЕС.

От левицата настояват одитът да обхваща 4-годишен период - от 1 януари 2016 – 31 декември 2020 г., който да установи как се финансира това дружество, как му се възлагат поръчки, как то от своя страна възлага поръчки на фирми-подизпълнители и как изпълняват проектите.

„През последните 2 години на дружеството са възложени обекти на стойност между 3 и 4 млрд. лева. Това дружество показа как по най-безочлив начин може да се заобикаля българското законодателство и конкретно Закона за обществени поръчки. Без да обяви нито една обществена поръчка, държавното дружество „Автомагистрали“ възлага на десетки фирми изпълнението на проекти“, смята депутатът от левицата Георги Пирински.

От левицата са се обърнали и към регионалният министър Петя Аврамова, за да получат отговори на някои въпроси за това на колко фирми дружеството възлага поръчки, с каква техника разполага и какъв капацитет от хора и работна ръка има. Опозицията смята, че държавното дружество „кани конкретни фирми“ за подизпълнители, които получават големия обем поръчки, „ограбвайки бюджета на държавата“. Справката на служителите в най-голямата държавна инженерно-строителна фирма пък показва, че тя разполага с 9 пътни инженери, 11 геодезиста, 1 геолог и цели 20 счетоводители. „Това счетоводна фирма ли е или строителна фирма?“ – попитаха от БСП. Обикновените работници пътни строители пък са 41 души.

Ето защо опозицията ще настоява и за промяна в Закона за обществените поръчки, която да позволява възлагането на държавни фирми да става само тогава, когато могат да извършат 90% от дейността.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес