Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП иска парламентът да забрани на Украйна да използва български оръжия срещу Русия

31 май 2024, 18:09 часа • 4270 прочитания

БСП внесе в парламента проект на решение, с което се предлага страната да не разрешава на Украйна да използва предоставените от България боеприпаси и техника на територията на Русия.

Парламентарната група на социалистите внесе два проекта за решение за предстоящото следващата седмица извънредно заседание на Народното събрание. Първият от тях гласи, че България няма да изпраща войски в Украйна, въпреки че всички институции досега са отричали подобна възможност. Още: Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

Вторият, че България не е съгласна предоставени на Украйна оръжия да бъдат използвани за обстрелване на цели на територията на Русия. Партията настоява двете решения да бъдат включени в дневния ред и да бъдат гласувани.

Текстовете бяха внесени от Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Иван Ченчев и Христо Проданов. Те не са включили мотиви към предложението.

В началото на седмицата Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация, с която призовава членките на Алианса да разрешат на Киев да обстрелва легитимни цели на територията на Русия. Още: Още три страни с картбланш за Украйна да ползва техни оръжия на руска територия*

По-рано в петък бе съобщено, че президентът Джо Байдън е разрешил на Киев да използва американски оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия само за защита на източния град Харков. Решението бележи промяна в политиката на Байдън, който твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари в Русия. Подобно решение дойде и от Берлин.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес