Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП: Има схеми за контролиране на вота. ГЕРБ: Ние кога сме купували гласове

11 ноември 2016, 16:29 часа • 2169 прочитания

От БСП алармираха за схеми на контролиран и корпоративен вот, мобилизирани преди балотажа в неделя. В партията са получили над 100 сигнала, които ще бъдат обработени и изпратени на съответните институции. Това съобщи на пресконференция говорителят на БСП Жельо Бойчев.

Той представи информация за, по думите му, тежки злоупотреби и въздействия, които се оказват чрез държавна и местна власт върху избирателите между двата тура. "ГЕРБ отново са новатори в изборната технология", коментира Бойчев.

Говорителят на БСП посочи, че много активно се използват ВиК дружествата, като в Дулово, Силистра, Благоевград се погасяват задължения на крайните потребители. Друга схема е чрез горските стопанства и осигуряването на дървесина, каза той и добави, че има такива сигнали от Петрич, Стралджа и Хасковска област.

"Чрез ръководствата на дружествата-концесионери в София се упражнява натиск върху работещите, които са повече представители на ромски етнос, да подкрепят кандидата на ГЕРБ", каза Жельо Бойчев. По думите му има сигнали от ромския квартал Столипиново в Пловдив, че се раздават пари за купуване на гласове за Цачева.

"Заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов и той е новатор - вече е направен инструктаж и на общинския отбор "Нефтохимик", на който му е обяснено, че ако загуби Цачева, издръжката на отбора спира", коментира Жельо Бойчев. "Аз си задавам въпроса как е съществувала България преди Борисов", добави той.

Интересна роля се отрежда на местната власт, и на кметовете на ГЕРБ в тази кампания - в Каспичан, Никола Козлево, Смядово и Шумен се провеждат множество срещи с участието на кметове на общини и на кметства, на които присъстващите са били заплашвани, че ако не спечели Цачева, ще бъдат спрени парите от държавата и от европейските фондове, каза Бойчев. По думите му в Кюстендил и в София са събирани директорите на детски градини и училища и са отправяни заплахи за уволнения. Използват се всички възможни страхове сред българските граждани.

Само 2 часа след края на пресконференцията на "червените", ГЕРБ обявиха среща с медиите, на която категорично отрекоха твърденията, че се готви манипулация на изборите.

Депутатите от партията на Бойко Борисов Александър Ненков и Георг Георгиев. Според тях от БСП се опитват да повторят аферата "Костинброд".

"Ние кога сме купували гласова", попита Ненков.

„Очаквах малко по-голямо смирение, тъй като хората от БСП очевидно подценяват хората за това, че са забравили какво беше преди 1-2 години - като Костинброд и много други нелицеприятни и нечисти игри, на които те са винаги били царе. Когато Жельо Бойчев съобщаваше тези сигнали каза, че не са ги проверили, и ще ги проверяват. Може ли да има отговорен политик да излезе да говори неща, които не е проверил, а някой му ги бил казал минути преди пресконференцията“, каза депутатът от ГЕРБ. Той не изключи да се готви нещо по-голямо в деня на размисъл.

Според него, ако имаш претенции, че си достоен политик, никога не би си позволил да излизаш и да говориш неща, които не си проверил.

„На въпроса дали ще сезират прокуратурата, Бойчев много угодно избягва темата. Нека да го направи, да застане с името си и да внесе сигналите, за които говори. Много е угодно да го правим така в петък вечерта, както и по времето на Костинброд. Да подаде Бойчев сигнал, но със собственото си име. Сигурен съм, че другата седмица темата няма да се повдига повече, независимо от резултатите. Ако ГЕРБ купува гласове, да извадят доказателства”, призова депутатът от ГЕРБ.

Ненков коментира и вчерашния дебат между кандидатите за президент. „Беше по-добре Радев да мълчи, щеше да му донесе повече позитив, отколкото това, което се случи вчера с него”, каза Александър Ненков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес