Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП и "Възраждане" бойкотираха минута мълчание в памет на жертвите на комунизма

01 февруари 2024, 09:54 часа • 5386 прочитания

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим започна заседанието на Народното събрание. Някои депутати от "Възраждане" не станаха на крака. От БСП пък излязоха от залата.

След това от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" излязоха с декларация във връзка с Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим - 1 февруари. 

"Преди 79 години на този ден Народният съд осъжда на смърт без право на обжалване тримата регенти - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници. За четиримесечното съществуване на Народния съд статистиката е повече от смразяваща: издадени са почти 11 хиляди присъди, осъдените на смърт са над 2700, а на доживотен затвор - над 300. За сравнение - на Нюрнбергския процес срещу нацисткия режим са съдени общо 24 души, а част от тях са оправдани", прочета от трибуната Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Неговият дядо е един от убитите 67 депутати. Още: Христо Проданов: Не вкарвайте БСП в мутренската битка между Пеевски и Радев

"Присъдите от 1 февруари 1945 г. са изпълнени незабавно. Осъдените са откарани край Софийските гробища, разстрелвани един по един, заравяни в ями, изкопани от бомбардировките", продължи Минчев.

"Важно е да подчертаваме значението на поддържането на спомените за миналото живи, тъй като не може да има помирение без истина и памет и трябва да потвърждаваме своята решителна единна позиция срещу всяка форма на тоталитарно управление, независимо от идеологическия контекст, а всякакви опити за омаловажаване на стореното трябва да срещат непоколебим отпор", изчете още той.

Последваха декларации от парламентарната група на "Възраждане" и от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес