Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП държи сметка на Борисов за превозвачите, Московски не искал да напускат страната

15 май 2018, 15:00 часа • 3619 прочитания

Не искаме българските превозвачи да напуснат страната ни, принудени от Европейско законодателство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция с международно участие на тема: "Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа".

"Друга тема, която е чувствителна е – след кой ден да започват да текат командировъчни спрямо държавата в която се намирате. Тук намираме дефицит в решението на Комисията. Липсва механизъм за проверка на това нещо. Ако една българска компания за предходен месец има задължения да изплаща Х командировъчни за някоя държава, която е била повече от определените дни, няма проблем тя да бъде проверена от съответен Европейски орган", каза още Московски.

"Как обаче ще бъде проверена една Иранска или Турска фирма? Не лъжем ли като казваме, че важи за всички. Кое е социалното, кое е справедливото? Ако важи за всички, трябва да има механизъм, по който да се контролират всички. Това, което устройва нашите превозвачи относно командировъчните са 7 или 9 дни в месеца, но задължително последователни. Нашето желание беше да са 7 последователни дни", допълни още той.

В същото време на конференцията БСП обяви, че ще покани премиера Бойко Борисов в парламента да докладва за свършеното от кабинета в защита на превозвачите ни. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, предаде "Фокус". Зам.-председателят на групата заяви, че премиерът ще бъде поканен още в 9.00 часа в утрешното пленарно заседание.

Той отчете, че българските превозвачи са били предадени през изминалата една година от българското правителство, защото са подкрепили преди време пред Европейския парламент промените в регламента. "Никъде освен на срещите с тях по хотели и сбирки не са намирали съпричастност в българското правителство. Тук в България си говорим едно, на срещата с Макрон в Евксиноград се говори едно, но там, където трябва да бъдат защитавани българските интереси, мълчат", каза Свиленски.

Той припомни, че миналият петък Народното събрание е приело позиция, с която задължава българското правителство да вземе решение и да каже какво защитава от всичките искания на превозвачите. "От днес нататък, когато остават десетина дни, правителството трябва да представи своите предложения. Те няма как да бъдат разгледани и гласувани. Трябва да стане ясно на българските превозвачи, които вчера започнаха да му благодарят, че те са предадени от собствения си министър и министър-председателя", посочи Свиленски.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес