Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП даде мандат на Нинова да преговаря за кабинет - и определи датата за конгреса

20 ноември 2021, 12:42 часа • 5740 прочитания

Със 103 гласа "за" и 19 гласа "против" Националният съвет на БСП даде мандат на Корнелия Нинова да преговаря с ПП, ДБ и ИТН за съставяне на правителство.

Партията насрочи и конгрес за 22 януари, където се очаква да се приеме оставката на Нинова.

Дотогава тя остава председател на БСП.

Заседанието е неприсъствено и решенията ще се вземат на подпис. Аргументите на ръководството на БСП за това са два - да не се събират много хора на едно място заради Ковид пандемията и в днешния ден за размисъл да не се рискува с коментари да се наруши забраната за агитация, съобщи БНТ.  

На пленума е предложено да одобри преговорен екип, който се води от Корнелия Нинова и в него влизат Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Христо Проданов.  

5-те приоритета за преговорите, които социалистите определят са: социална политика, реформа в здравеопазването, образование, борба с корупцията, икономика и енергетика. Възлага се на Изпълнителното бюро да определи хората, които ще участва в 18-те експертни групи по сектори.  

След две срещи с Кирил Петков Корнелия Нинова очерта и две червени линии - едната е, че БСП подкрепя Република Северна Македония, но съгласие за начало на преговори ще бъде дадено само, ако това не е за сметка на българския национален интерес и на българската история.  

И втората червена линия е против въвеждането на така наречената "джендър идеология" и приемането на Истанбулската конвенция. Конгресът на БСП ще бъде свикан на 22 януари. Той трябва да констатира оставката на Корнелия Нинова и да стартира процедура за пряк избор на председател на партията.  

Корнелия Нинова беше избрана за председател на парламентарната група на левицата и одобрена да води преговорите за съставяне на правителство.

Още: БСП провежда пленум за преговорната рамка за кабинет

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес