Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Управляващите прибират парите на националните компании до понеделник

15 юни 2014, 14:05 часа • 22496 прочитания

Видовден дойде заради нашата глупост – на всичките, да се доверим отново на Местан, Станишев и Волен Сидеров – на новата тройна коалиция. Това, което чувам сега, е че прибират парите на националните компании. За понеделник искат да ги съберат. Навремето така действаше Луканов. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при завръщането си от Вашингтон, предаде „Фокус”.

По думите му направеното от настоящите управляващи за една година няма да може да бъде преодоляно за десет години напред.

„Това се казва да декапитализираш дружествата и да ги вкараш в несъстоятелност – да харчиш парите им и да ги докараш до фалит. Ето това прави Орешарски. В шах-мата се казва цунг-цванг. Всеки ход оттук-нататък е грешен за България, няма правилен ход за България”, каза още Борисов.

Председателят на ГЕРБ заяви, че се надява прокуратурата да се самосезира за действията на правителството.

На въпрос дали е говорено с него, че премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка във вторник след консултациите при президента и да остане правителство в оставка, Борисов каза: „Абсурд, това е катастрофа за държавата. Тези хора трябва да бъдат дадени на прокурор и аз се надявам, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши. Да декапитализираш дружествата, да отидеш с нотариално пълномощно, да упълномощиш ЕК и да се откажеш, че ще подписваш договор, въобще да се откажеш да подписваш договор и да подпишеш договор със стотици милиони неустойки, което даде основание да се съди ЕК с „Газпром” – това са престъпления с много тежки поражения със стотици милиони загуби за България”.

В коментар на това дали подаръкът за рождения му ден от председателя на парламента Михаил Миков – футболна топка – е символ, Бойко Борисов каза: „Не обръщам внимание на тези хора. Те са лишени от всякаква мъдрост, толерантност и усет. Това просто не е политическа класа. В сряда казва: „В петък си подавам оставката”, в петък казва: „Няма да си подавам оставката”. Във вторник си сипят пепел на главата, че са провалили всичко, а сега казват – ние сме добре. За съжаление няма нормално говорещи хора”.

Борисов обясни, че посещението му във Вашингтон е било планирано през април, но тогава не му се е пътувало. „Знам, че покрай рождения ми ден вдигате голяма гюрултия – и ТВ7, и „Алфа” идват в нас да гледат кой идва – по-добре да го празнувам в Щатите”, заяви той.

Борисов заяви, че причините за намаляване на кредитния рейтинг на България са липсата на пенсионна реформа, големите дългове, политическата нестабилност.

„С една дума всеки ден – катастрофа след катастрофа. Аз не знам те с какви очи могат да претендират да създават служебно правителство и изобщо правителство. Тяхната арогантност онзи ден – да отидат и да изберат Сметна палата с одиторен орган за седем години да излизат. Един от членовете на ДПС там е 74-годишен, а след 7 години мандат на 81 години – той ще се напикава ли там? Как може такова нещо, просто не ги е срам. Същите тези да ми говорят за толерантност и реваншизъм. Те никаква поука не са си извели”, добави Борисов.

Пратих Цецка Цачева да им каже да подадат оставка и тогава да разговаряме. Те най- брутално си избраха шеф на Националния статестически институт, Сметна палата за 7 години – пълния одитор на държавата. В същото време прибират парите на държавните дружества, за да ги изхарчат и тях за времето, което им остава, подписват договори, които не са обезпечени. Имам опасението, че са излъгали американците така, както излъгаха руснаците и Брюксел и ги поставиха в положение да се съдят”, посочи Борисов.

Според него след заседанието на КСНС трябва да има оставка на всички членове на Сметната палата.

На въпрос на кого би бил полезен евентуален сценарий за задържане за опита за убийство на Делян Пеевски, ако няма такъв опит, Борисов каза: „Това по принцип МВР го правят – главният секретар. Нали той така правеше с „Кокаиновите крале”? Не помните ли как летяхте от Столична община до автокъщата на Орлин Алексиев? Не помните ли какви циркове разиграваха из София тези момчета? Това не е нещо ново. Точно вчера се зарадвах, че са задържали убийците. Това не е да са обрали някой плод-зеленчук. Това е заплаха за убийство и аз не вярвам да се арестуват хора без никакви доказателства”.

"Ако има по-опитен, ще го направим него премиер. В тази ситуация трябва да се избира – така, както през зимно време не дават на жена да кара кола, а се качва този, който е най-добър шофьор. Тук въпросът е дали от катастрофата, в която сме в момента, за една-две години ще успеем да я изкараме, за да не стигне до бедствие и да отиваме надолу както Гърция. Но на Гърция имаше кой да помогне. Тук ще стане въпрос и за излизане от НАТО в един момент”, каза още Борисов.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес