Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов умира от страх, че ще засегнем Русия и Турция с нова парламентарна комисия

27 февруари 2016, 12:00 часа • 4914 прочитания

От комисията, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика няма да излезе нищо добро. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански.

"Иска ми се, председателят на ПГ на ГЕРБ (бел. ред. - Цветан Цветанов), да помислите новоучредената комисия, която направихте, да помислите за намесата на Русия и Турция в България. От тази комисия няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията ни с Русия и Турция. Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри и то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали. Руската федерация направи голям завой по темата с туризма”, заяви Борисов и посочи, че в момента руските туроператори се пренасочват да работят в страната ни и само за Бургас им 67% повече заявки в сравнение с миналата година.

"С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и тази комисия", коментира премиерът, предаде Радио "Фокус" – Пирин. Той заяви, че се надява комисията да прояви цялата си дипломация и дипломатически опит, да намери решение по казуса с Русия и Турция.

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов заяви, че ще положат усилия да се справят с въпроса по най-добрия и благоприятен начин за България.

Искането за създаване на комисията беше на ДПС и стана факт след забраната на Турция Ахмед Доган и Делян Пеевски да стъпват на турска територия. По време на дебата в парламента имаше много предложения относно комисията, включително на Радан Кънев - с тази комисия да се разследват връзките на Доган и Пеевски с Москва и евентуално руско финансиране към медиите на олигарха. От "Атака" пък искаха разследване на дейността на "Америка за България", но в крайна сметка и двете предложения не минаха.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес