Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов с предупреждение към опозицията: Всеки, който нож вади, да знае, че и от нож се умира

19 януари 2016, 12:20 часа • 3716 прочитания

Този път няма да лесно да направим правителство. С цялото ми уважение към политическите партии. С тези думи премиерът Бойко Борисов своеобразно предупреди опозицията и тези, които настояват за оттегляна на кабинета и провеждането на предсрочни избори, че с това ще се застраши стабилността в страната.

Тези, които искат вот на недоверие или са в опозиция - БСП, ДПС, Атака, ДСБ - искат да ни свалят правителството, добре, свалят ни днес. Но утре те трябва да правят правителство, посочи министър-председателят в рамките на десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност".

Борисов заяви, че ще му е интересно как ще се случи формирането на кабинет, като добави, че с ДПС в управление "няма да ме видите", но в опозиция - да. "Те на моята врата няма да почукат, но и да почукат никой няма да им отвори“, метафорично каза Борисов.

Той заяви също, че по "финансово-икономически параметри“ неговият кабинет е постигнал максимума, като по време на речта си изтъкна изградените инфраструктурни проекти, включително "Дунав мост 2" и "пътен възел Белокопитово", както и усвояването на евросредства. Говорейки за региона на Балканите Борисов заяви: "Нашата цел е България да бъде остров на стабилността". "Нека положим максимални усилия и да запазим тази стабилност", каза още той.

Нима не мечтахме за метро преди десет години, попита премиерът, според който за последните години нещата за държавата са се променили в положителен план.

"От името на правителството мога да кажа, че до последно ще се борим за тази стабилност и ще я отстояваме“, изтъкна още веднъж премиерът. По думите му на фона на президентските избори, които ще се проведат в края на тази година, ще е много трудно политическите партии да говорят „разумно“. „Никакъв шанс партиите да седнат и да говорят разумно, сиреч война поне до другата година“, каза той.

"Всеки, който нож вади, трябва да знае, че и от нож се умира", метафорично предупреди отново премиерът.

"Ние ще стоим. Вчера моята партия беше изключително нервна и готова да влезе в тази кал. От наша страна имаме желание да работим за благото на страната и го правим, каза още той, като добави, че приемат „съвети и критики“. „Оттук нататък всяка нация сама си избира какво да прави. Не винаги това, което политиците ни се иска, експертите казват, че е правилно, така че и чуждото мнение също е важно", заяви Бойко Борисов.

"Ако ние не си объркаме държавата, съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", каза премиерът. Според него ръстът на икономиката през 2016 г. ще бъде над 3%. Той обоснова прогнозата си на това, че през миналата година от еврофондове са "влезли в държавата" около 7 млрд. лв. Тези стотици милиони тепърва ще се купуват машини, ще се строят и тепърва през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат, каза Борисов.

Коментирайки съдебната реформа Борисов заяви, че в парламента трябва да влязат пет закона, сред които Закона за съдебната власт и актикорупционния закон. "В Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяна в Конституцията", призна Борисов, който коментира, че промяната в Конституцията се "прави с гласове". "Тя си е един вид математика", каза той. Все пак Борисов посочи, че с промяната на Конституцията са направени "доста важни неща" като разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и засилването ролята на Инспектората към ВСС.

Припомняме, че вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов, иницииран от БСП, ще бъде за цялостната политика на кабинета. В момента се провеждат консултации между парламентарните групи на "БСП лява България" и ДПС за доуточняване на въпроса. Лидерът на ДСБ Радан Кънев още не е отговорил категорично  дали неговата партия ще подкрепи евентуален вот на недоверие, внесен от „БСП – Лява България”, но уточни, че ако вотът е за здравната реформа, ДСБ няма да гласува "за".

За внасяне на вот на недоверие към правителството са необходими 48 депутатски подписа. В сегашната конфигурация в парламента БСП има само 38, като са й нужни още десет. През 2015 година нямаше гласуван нито един вот на недоверие към Министерски съвет, начело с Бойко Борисов. Преди това срещу правителството на Пламен Орешарски за над година управление имаше пет вота, макар и всичките неуспешни. По време на първия мандат на Борисов също бяха гласувани пет вота на недоверие към правителството, като и те бяха неуспешни.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес