Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов разпореди пълна проверка на продажбата на ЧЕЗ

24 февруари 2018, 19:10 часа • 7255 прочитания

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Държавната агенция „Национална сигурност” и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач "Инерком България".

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят също така поискал в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисиите за енергийно и водно регулиране и за финансов надзор.

Борисов разговарял с ръководствата на НАП и КФН, които го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка.

„Правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност”, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Преди дни стана ясно, че Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката с компанията "Инерком България" ЕАД за продажбата на активите ѝ в България. Цената на сделката не се посочва, но изрично се казва, че е "доста над справедливата пазарна стойност на продадените активи".

Дружеството "Инерком България" ЕАД има уставен капитал от 50 000 лева и е основано специално за целта. Собственик е Гинка Върбакова заяви, че "Инерком" участва самостоятелно в процедурата, като уважавана банкова институция ще предостави кредит на компанията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес