Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов покани либийския си колега да посети България

15 януари 2019, 19:31 часа • 1412 прочитания

Министър-председателят на България Бойко Борисов е поканил либийския си колега Файез Сарадж да посети България. Това е станало по време на телефонен разговор, в който двамата са обсъдили казуса със задържания в България кораб "Бадр". Премиерът на Либия е приел поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България в най-скоро време, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата премиери са се разбрали да бъдат гарант за развитието на икономическите отношения и български фирми отново да стъпят на либийския пазар. Премиерът на Либия е благодарил на Бойко Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край, допълват още от правителствената пресслужба.

Пред българския министър-председател Файез Сарадж е подчертал, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия. Премиерът Сарадж бе категоричен, че положителното решаване на казуса с кораба ще даде допълнителен импулс на двустранните и икономическите отношения между двете държави, допълват още от пресцентъра на МС.

Припомняме, че танкерът „БДИН“ вече се намира на бургаското пристанище. Той ще остане на рейд във връзка с възникналия частно-правен спор между “Булгаргеомин” и либийските власти.

"Решението за връщането на танкера е взето на общо събрание на компанията, въпреки че “Булгаргеомин” има юридическо право да разполага с морското превозно средство", заяви Асен Кавдански, представител на мениджмънта на “Булгаргеомин”.

"Аз ръководя прозрачна компания и съм готов да предоставя всички необходими документи, за да се разреши този чисто правен спор", допълни още Асен Кавдански. Екип на компанията е подготвил всички необходими документи и има готовност за пълно съдействие за разрешаване на създалата се ситуация. Политизирането на ситуацията създава допълнителни усложнения и за двете страни.

"Танкерът бе задържан от българските власти на пристанище Бургас, като част от предприетите от „Булгаргеомин“ действия за събиране на легитимни вземания с абсолютно законни действия“, допълни Асен Кавдански. Ръководството на компанията предприема серия от мерки за бързо и коректно разрешаване на казуса.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес