Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Не може главният прокурор да е недосегаем, партньорите ме държат отговорен

17 февруари 2023, 18:08 часа • 7498 прочитания

"Не може главният прокурор да бъде недосегаем. Не може да не бъде разследван". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за bTV, след като в 48-ото Народно събрание не се стигна до окончателно гласуване на механизма за разследване на обвинител номер едно.

Сега обаче Борисов твърди, че след изборите на 2 април първата задача ще е служебният министър на правосъдието Крум Зарков да подготви текстовете на съдебната реформа и те да бъдат гласувани от депутатите. Самият той обяви, че ще стане народен представител.

"Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков не влязоха в зала – говорим за съдебната реформа. А ние излязохме виновни. Истински съжалявам, че не приехме тези закони. Защото нашите партньори ме държат отговорен за това. Партньорите във Вашингтон очакваха това да се случи, абсолютно. Кирил, Асен и Христо Иванов ни надиграха", смята Борисов, визирайки европейските и натовските партньори на България.

ОЩЕ: Гешев не пипа имунитета на депутат от "Възраждане", той внася "алтернативно" разследване на главния прокурор

"Щяхме да подкрепим съдебната реформа, предложена от МС, проекта на Зарков – видно е, че Европа и Америка искаха този закон да мине", твърди лидерът на ГЕРБ. Той призна, че страната ни има проблем с корупцията и върховенството на закона. "Ние на базата на същите приказки за корупция дойдохме да управляваме през 2009 г. Крум Зарков да ни даде документ, който ще внесем – да ни подготви работен документ, който да гледаме, да одобряваме - за закона. В парламента има няколко внесени закона. Партиите, които искат, да поработят по него, първия ден от новия парламент да го внесе Крум Зарков и да го подкрепим", каза Борисов.

"Дори срещу президента има инструмент, наречен импийчмънт. Не може главният прокурор да бъде недосегаем. Не може да не бъде разследван", смята той. А на въпроса дали Иван Гешев може да му се разсърди, отвърна: "Може да ми се разсърди. Това е негово право".

"Прокуратурата в момента брани Кирил и Асен с неадекватното си действие срещу тях. Наруши ли Петков Конституцията и стана ли служебен министър на икономиката? Да. Как милиарди отидоха към "Лукойл"? Как газ, който струва 100 лева, платихме на 130 лева? Защо не се ангажираха слотовете в Гърция, а газът дойде през Турция? Не е важно дали е Гешев, Рашков, Татарчев, трябва да има законов начин, ако той извърши престъпление – фигурата главен прокурор – да има орган, който да го разследва. Защото беззаконието на Рашков към нас кой го разследва? Обръщат ми къщата и двора наопаки, не намират нищо и накрая ме арестуват", припомни той ареста си и коментира теми, по които се съдят с Кирил Петков.

Относно спекулациите, че Борисов е бил в американското посолство с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на ГЕРБ отвърна само, че е знаел за санкциите по "Магнитски", преди да излязат.

"Бях там в сряда, петък и понеделник – три пъти за 5 дни. Имаме много партньорски неща да свършим. Благодарение на мен и ГЕРБ Северна Македония и Албания ги приеха по пътя към евроинтеграцията. Петков лъжеше на Европейски съвет и Фон дер Лайен говореше с мен. Два пъти се видях и с Джим О'Брайън (координаторът на американските санкции- бел. ред.)", заяви Борисов.

Той изтъкна и как ГЕРБ е осигурила исканите от партньорските държави действия: "Освен това F-16, втората част на ескадрилата, ПП не гласуваха половината. Предишното правителство на Петков не прие да се даде въоръжение на Украйна. Двата блока IP1000 на АЕЦ „Козлодуй“ - само трима от ПП гласуваха да диверсифицираме ядреното гориво. Всичко сме го направили ние. Колегите от ДБ гласуваха с нас, защото безумията на ПП – особено за бюджета, знаят, че когато бюджетът на Асен Василев се приема, зачеркваш еврозоната, защото помпаш инфлацията".

"Три пъти с американците, два пъти с англичаните, веднъж с Германия съм говорил. Те от ГЕРБ искат да изкараме докрай Закона за съдебната система и ще го свършим до края", заяви Борисов.

Припомняме, че на 10 февруари финансовото министерство на САЩ добави още 5 български попълнения към списъка със санкции за корупция по глобалния закон "Магнитски". Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, двама бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" - Александър Николов и Иван Генов, и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Припомняме, че през юни 2021 г. САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за корупция. Великобритания стори същото преди седмица.

След съобщението на Вашингтон бившият премиер Борисов се разграничи от някогашния си финансов министър. Горанов обаче отвърна, че все още е член на ГЕРБ.

"Разбира се, Горанов още първия момент си подаде оставката, не е бил в листите, не е бил кандидат за министър в правителствата ни", заяви днес бившият премиер, с което отново се разграничи от Владислав Горанов.

ОЩЕ: Даниел Митов не вижда послание към ГЕРБ и Бойко Борисов от списъка „Магнитски“

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес