Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов каза кои са естествените партньори на ГЕРБ след изборите

11 септември 2024, 09:48 часа • 3900 прочитания

Естествените партньори са тези, с които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента в отговор на въпрос кои са естествените му партньори след предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. 

Под партньори в сглобката Борисов визира ПП-ДБ и ДПС. На въпрос кое от двете ДПС-та има предвид, той отговори: "Хайде да ги оставим ДПС дали ще се регистрират, какви резултати ще постигнат на изборите", каза той и уточни, че техните депутати едва ли ще бъдат решаващи. 

Борисов посочи, че това са допустимите за ГЕРБ варианти. "Резултатите от изборите ще покажат дали сме достатъчни, дали можем да го направим", коментира той. 

Той обърна внимание, че уважава колегите му от "Възраждане", но по думите му пъпната връв на ГЕРБ е с ЕНП и евроатлантическата общност. 

"Според мен е честно да се каже на хората какво ще се прави след изборите, а не да се подлъгват и след това отново да се държим като мажоритарно избрани партии", каза Борисов.

На въпрос дали той иска да е премиер след вота през октомври, Борисов каза, че три пъти му е достатъчно. ОЩЕ: Борисов заговори за джентълменско споразумение преди изборите (ВИДЕО)

Квота на Пеевски в ГЕРБ

Борисов коментира и твърденията на евродепутата Илхан Кючюк, че в ГЕРБ има депутати от квотата на Пеевски.

"Ние дори с най-висшето ръководтво на ЕНП сме промотирали г-н Кючюк да стане заместник на Европейския парламент. Тези хора все едно са забравили, че допреди един месец са били заедно и сега аз трябва да им отговарям на въпросите. Като ги знае - защо не ги каже кои са? Хайде да им каже имената", призова Борисов. Той каза, че не знае за списък с депутати на Пеевски. 

Според него всички ги е яд, че ГЕРБ е монолитна партия. ОЩЕ: Борисов към ДПС и БСП: Справете се сами, не през институциите (ВИДЕО)

Избирателната система

Той отбеляза, че до този момент държавата е изхарчила над 1 млрд. лв. за избори.

"Ако трябва да направим изборите по-интересни, има мажоритарен вот, да го използваме него, има гръцка система - да ползваме нея, но да отидем на избори и в края на краищата да има решение", смята Борисов. 

Хората и бизнесът искат правителство

"Хората искат правителство, бизнесът иска правителство. Бизнесът иска ниски данъци, стабилност, правова държава, иска инфраструктурни проекти - това, което всяка една държава трябва да прави", добави лидерът на ГЕРБ.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес