Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов иска съдебна реформа сега, Първанов желае поправки в законопроекта

20 юли 2015, 15:00 часа • 7295 прочитания

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората". С тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи резултата от днешната си среща за съдебната реформа с лидера на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в Конституцията не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени. Декларацията ще бъде писана от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и от председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров. Тя ще е под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията.

„Аз ще бъде много благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеем да направим мнозинство“, заяви Борисов. Тепърва обаче Реформаторите и Патриотите ще трябва да се съгласят с текста на тази декларация.

От своя страна Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ.

"Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, грубо, аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализът. По-скоро сме за това да има силен пленум на ВСС и особено важно е, че държим във формирането на отделните квоти, да не доминира политическото, защото и досега виждаме силно присъствие на избраните от парламента. Освен съдийска и прокурорска квота се очертава и една парламентарно-политическа квота, която не е гаранция за независимост на тези органи", коментира Първанов.

"Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро като знак за политическата воля на българските парламентаристи и институции. Уважаваме намерението на премиера да доведе нещата до успешен край. На този етап оставаме на позиция, че това е постижимо чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка и консенсусна работа по нов законопроект, който би могъл да бъде приет дори по-бързо от този, който в момента е в движение", уточни Първанов и добави, че предстои заседание на АБВ, на което ще трябва да се вземе решение.

"Днешната среща е един знак, че съдебната реформа, по начина по който някои я започнаха, инициираха и се опитаха да я реализират, е в задънена улица. Намесата и активният ангажимент на премиера се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация", бяха първите думи на Георги Първанов. Той обясни, че се стигнало до тук, защото "очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата на сега - т.нар. "реформатори"".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес