Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Добре ще е ЕС да плаща на Турция да задържа бежанците

15 октомври 2015, 15:40 часа • 3860 прочитания

По-добре ЕС да плаща на Турция да задържа бежанците. Това заяви пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде "Фокус".

Премиерът  уточни, че за квотите се спекулира много. Според него това не е решение на въпроса, тъй като не носи никакъв глобален резултат. „Затова сме предложили писмено на европейските ръководители как в дългосрочен план да се реши този проблем. По-добре ЕС да плаща на Турция да ги задържа най-близко до родните места тези хора. Ние така или иначе плащаме за тези, които са в България и са влезли през КПП-тата в бежанските лагери“, уточни Борисов.

Той коментира, че държим ролята на Фронтекс да се усили и България да участва в опазването на границата. Борисов изтъкна, че в момента даваме достатъчно пари и всички европейски ръководители отчитат ролята на България. „Ние не само плащаме за бежанците, които са у нас, а харчим огромни пари за охрана на нашите граници – и за огражданието, и като командировъчни, за заплати на огромния брой жандармеристи, полицаи, военни“, коментира той.

По думите му България може да участва символично с пари от бюджета в двата доверителни фонда в помощ на сирийските бежанци и държавите от Африка.

"Това са решения, които все пак аз не мога да ги взема еднолично. Ще ги вземе кабинета, ако трябва да се дават пари, ще влезнем в парламента, ще ги коментираме. Ние многократно, ние и сега подпомагаме страни в третият свят, макар и с малки суми, така че символично сме готови да участваме, за да сме в общата европейска позиция за решаване на проблема, но се отчита, че най-бедната страна в ЕС и в момента харчи огромни суми от нашия бюджет. Така, че никой не ми е поставял въпроса, ще дадеш ли 100 хиляди или 100 милиона на тази тема"

Попитан има ли увеличаваща се подкрепа или раздвиждване във връзка със създаването на зона за сигурност, Борисов уточни, че се надява след посещението на немския канцлер Ангела Меркел в Турция, опасенията и страховете от създаването на зоната да отпаднат. „Има страхове, но според мен глобалното решение минава през подобни решения“, подчерта министър-председателят.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес