Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Бързото отхлабване на мерките може да доведе до нова вълна заразени

23 април 2020, 15:15 часа • 4819 прочитания

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна Среща на върха на Европейската народна партия няколко часа преди заседанието на Европейския съвет днес. Лидерите от ЕНП дискутираха начините за преодоляване на политическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, съобщиха от ГЕРБ.

По време на своето изказване българският премиер Бойко Борисов е акцентирал върху необходимостта от намирането на лекарство и ваксина срещу коронавируса. „Единственият начин ситуацията по света да се нормализира е разработването на лекарство и ваксина. Този процес обаче е дълъг и е важно всички страни, както и самият Европейски съюз, да инвестираме в разработки. Само така ще можем да се справим с кризата“, заяви премиерът.

Пред своите колеги от Европейската народна партия председателят на ГЕРБ изтъкна навременните и ефективни мерки срещу разпространението на коронавируса, които България въведе. „Още на 26 февруари с моя заповед бе създаден Национален оперативен щаб, който да кооординира действията на компетентните държавни органи за борба с COVID-19. Обяснихме на българските граждани необходимостта от спазването на физическа дистанция и дисциплина. Навременно взетите мерки и стриктното им спазване дадоха резултат и в момента България е на едно от последните места по заболеваемост и смъртност в ЕС“, каза още Бойко Борисов.

България настоява за координирани действия на ЕС за излизане от кризата

Според министър-председателя на България прекалено бързото отхлабване на противоепидемиологичните мерки може да доведе до появата на нова вълна от заболели и починали, което на свой ред би обезсмислило стриктното спазване на ограничения от гражданите до този момент.

Премиерът Борисов приветства и предложението на ЕК и председателя й Урсула фон дер Лайен за мащабен инвестиционен план за възстановяване на европейската икономика, която се намира в тежко състояние вследствие на пандемията от COVID-19.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес