Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов беснее: Отиваме на избори 2 в 1 заради ПП-ДБ (ВИДЕО)

06 март 2024, 17:26 часа • 9650 прочитания

Няма никаква надежда вече. Най-вероятно ще има предсрочни избори. Това каза пред журналисти в Букурещ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в конгрес на Европейската народна партия (ЕНП).

"Денков дойде, хвърли си оставката и си заминаха с кабинета, за да не участват в дебатите", коментира той за оставката на кабинета, която беше гласувана днес в Народното събрание. "Питам моите коалиционни партньори така ли се основава правителство, така ли се отговаря на критиката", каза Борисов пред журналисти.

По думите му от ГЕРБ са разбрали "в 6 без 10", че правителството си е дало оставката. "В 8.00 разбираме, че ще е първа точка в парламента за днес. "Абе, хора, вие знаете - избираме шпиценкандидат - Урсула фон дер Лайен. Бъдещият премиер (Мария Габриел, бел. ред.)трябва да е там с Денков. Кое беше нужно да съсипят правителството днес и да цъка часовник в ръцете на президента Радев", добави бившият премиер.

Борисов разкритикува и Асен Василев. Той каза, че няма да подкрепя настоящия финансов министър, защото се правел, че не знае за смяната на шефовете на АДФИ и Агенция "Митници". Лидерът на ГЕРБ заяви още, че в някои от министерствата се правят промени в полза на ДПС.

"Ако няма радикални реформи в кабинета, регулаторите и съдебната система, ние няма да участваме", каза още Борисов. "С това си поведение днес ни пратиха в ръцете на президента Радев, от него вече зависи всичко", добави той. Още: Асен Василев очаква минимални промени в кабинета при ротацията

"Ще загубят катастрофално"

Той обвини коалицията, че тикат страната към избори 2 в 1, защото са се уплашили, че ако вотът е само европейски, ще изгубят катастрофално. "Отиваме на избори! Не, никаква надежда! Те провокираха днес това да се случи", заяви бесният лидер на ГЕРБ. Още: ПП-ДБ: Не искаме избори, но настояваме за реформи (ВИДЕО)

След това отговори на журналистически въпрос за стартиращите в петък преговори между двете страни: "Не бе, те ще си водят преговорите ... Те искат да си говорят с мен. Ама не искам да участвам в говорилня. Когато станат готови, тогава. Аз ще отида, разбира се, когато е готово. Сега какво да ги слушам?" 

Въпреки критиките, лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че преговори ще има. Той настоя те да се проведат от вече излъчения от партията екип, начело с Мария Габриел. Според Борисов е трябвало да се изчака с оставката, за да се обсъдят параметрите по коалиционното споразумение и едва след това тя да бъде внесена, за да се гласува от парламента, като в дебатите партийните лидери защитят позицията защо ротацията трябва да се случи.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес