Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Ако бяхме на власт, досега да сме построили "Хемус"

18 май 2014, 17:14 часа • 22110 прочитания

България е пропиляла своите шансове да построи автомагистрала „Хемус“ с евросредства, заяви във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него настоящото правителство няма възможностите и желанието да довърши аутобана.

„За съжаление извадиха „Хемус“ от Оперативните програми. Вместо да се финансира от държавата само с 15%, те я извадиха с лъжата, че ще я строят с пари от бюджета. Та те не могат настоящия бюджет да вържат и да платят заплатите на работниците, какво остава да дадат няколко милиарда за магистрала. Пропиляхме шанса да се строи с евросредства и не знам дали ще можем да я върнем обратно в плана на Оперативните програми. Много варненци ме питат защо ни казваш провинция? Колкото и да ви обижда, докато няма магистрала, това е истината. На мен дори ми е по-болно, тъй като обичам Северното Черноморие, но без магистрала „Хемус“ Варна е обречена от гледна точка на туризма“, аргументира се лидерът на ГЕРБ.

По думите му, ако ГЕРБ бяха на власт, „Хемус” отдавна щеше да бъде факт. При това – само с 15% вложени български пари. Борисов разясни, че разпределените 500 милиона лева за развитие на регионите, които са отишли в „червени” общини, спокойно биха могли да бъдат насочени за съфинансиране на строежа на атомагистралата. При така създалата се ситуация, Бойко Борисов счита, че не е реално да се мисли, че „Хемус” може да стане преди 2020 година.

Той още смята още, че усвояването на еврофондовете е в криза и в следващата една – две години ще почнат да се връщат пари за започнати и недостроени депа и пречиствателни станции. Той коментира, че дори и ГЕРБ да спечелят предстоящите избори на 25 май, много малко неща биха могли да се променят в близката една година.

„Не съм оптимист. Поне една година трябва да възстановим доверието в Брюксел, за да почнат да пускат еврофондовете. Всички се оплакват от настоящото правителство -тютюнопроизводителите, зърнопроизводителите, животновъдите, фирмите, които работят по инфраструктурните проекти, общините, че им правят санкции от по 20 - 25 %. Всичко това ще блокира държавата октомври – ноември. Ще се вземат още кредити, с които правителството ще изкара най-много още една година. После всички ние ще трябва да връщаме тези кредити с лихвите“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Относно внесения вчера вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, Борисов заяви, че според него моментът е удачен. „Какво пречи на българския парламент да има вот на недоверие преди избори за евродепутати? В тази кампания чух 10 лъжи на тема енергетика. Чух, че се строи АЕЦ „Белене“, че се прави седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, че ще се прави Южен поток. Всеки ден говорят за цената на тока, че щели да я намаляват или нямало да расте. Фактът, че не искат да дадат финансовите отчети на НЕК и БЕХ, не дава възможност хората да разберат истината.“

Борисов коментира и проекта за изграждане на интермодалния терминал на Пристанище Варна. „Чух, че са ви лъгали, че ще ви правят пристанище. Ама това пристанище ще е връзка само с Крим. Вие трябва да излизате към Западна Европа, така че не се подвеждайте. Виждам, че бул. „Владислав Варненчик“ е готов, а също така Варна е разкопана в момента. Това означава, че градът ви ще стане по-хубав след време. Така че имайте малко търпение, защото всичко това е за добро“, завърши лидерът на ГЕРБ.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес