Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Велчев: Контрол над главния прокурор има

12 декември 2015, 11:57 часа • 4763 прочитания

Конституционният съд не е четвърта инстанция на съдилищата. Това заяви председателя на Конституционния съд Борис Велчев пред Дарик.

Той каза, че на конституционни съдии не звънят нито бизнесмени, нито политици, но допусна, че може и да започнат да звънят.

Аз имам силна професионална дисциплина и смятам, че когато КС е взел своето решение тази дисциплина предполага да го уважава, заяви Борис Велчев.

"КС е обвързан със собствения й закон, който казва, че не може да се произнася по въпроси, по които вече се е произнасял. Но не крия, такава практика има (а тя не е вредна), да се преосмислят становища. Не съм привърженик на радикалните промени, не съм привърженик КС да бъде различен във всеки един свой състав, но това не бива да означава, че сме абсолютно закостенели и че по никакъв повод не можем да преосмислим своя позиция, която очевидно е остаряла", коментира председателят на Конституционния съд у нас.

Като бивш главен прокурор Борис Велчев заяви, че контрол над главния прокурор има.

"Разбира се, главният прокурор е силно овластена фигура, не заради личните си качества, а заради законите, но той не е всемогъщ", каза Борис Велчев. Той посочи, че хипотетично, ако се стигне до момент, в който главният прокурор да бъде обвинен, няма пречка за прокуратурата това да бъде направено. „Главният прокурор е като всеки друг гражданин, той няма имунитет, той може да бъде разследван", подчерта Велчев. Това обаче не е основният проблем на българската съдебна система, смята той.

"Ако някой сериозно си мисли, че главният прокурор може да упражни контрол върху почти 2000 прокурори и следователи, по няколкостотин хиляди наказателни производства и преписки, очевидно е несериозно", каза още Велчев.

Помолен да даде оценка добър главен прокурор ли е наследникът му Сотир Цацаров, Борис Велчев призна, че е пристрастен към прокуратурата.

"Мисля, че прокуратурата е поставена под сериозен натиск, който прави резултатите по-малко видими. Когато си принуден непрекъснато да се обясняваш за неща, които не ми се струват много важни, това засенчва наистина важните неща", каза той и добави: "Но един главен прокурор никога не е магьосник".

Борис Велчев смята, че не може да има независим заместник-главен прокурор. Може да има някакъв друг независим прокурор, има страни, в които по конкретни поводи се назначава такъв, каза той.

Борис Велчев призна, че като главен прокурор при него са идвали политици, които са искали разследване на свои опоненти. Неговият опит е показал, че ако прокуратурата не потвърди становището на политика, той я обвинява, че лъже.

Що се отнася до записите на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова Вечлев, Влчев заяви: "Интересът ми към този тип скандали е силно ограничен. Представете си, че вие сте се събрали с група приятели, говорите, ядете, пиете вино и някой ви записва". Велчев отказа да участва в "този медиен спор", защото не е запознат с фактите.

Относно идеята за Велико народно събрание той заяви, че ВНС е гаранция срещу необосновани промени в най-стабилния основен закон на държавата. А дали трябва или не да има ВНС, е чисто политически въпрос, допълни той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес