Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Борисов: При ново име на Македония ще подпишем допълнително споразумение (ВИДЕО)

14 юни 2018, 17:30 часа • 6586 прочитания

По никакъв начин не се месим не само в работата на институциите на Македония, но и в спора с Гърция за името. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар относно днешната визита на македонския премиер Георге Иванов у нас.

"Естествено, ако има промяна на името, ако това стане, ние ще седнем веднага с колегите, ще напишем допълнително в нашето споразумение за добросъседство това, което се е променило, ще го защитим и ще го пуснем на ратификация на парламентите. Сега в момента това дори няма никакво значение - нашето споразумение със спора (спорът между Гърция и Македония за името - бел. ред.) там. 

Към президента Иванов съм се отнасял винаги с огромно уважение. И да му напомня - не само, когато подписахме Договора за добросъседство, бях при него в Скопие, тогава бях и в парламента на Скопие, тогава се видях и с опозицията на Скопие, а след това отидох и при Груевски в централата. Той знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в ЕС, влизане в НАТО, просперитет и свързаност, коментира Борисов. Винаги сме ги подкрепяли във всичко. Опозиционните парти и в Гърция, и в Македония са най-добрите мои приятели, каза още Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че премиерите на Гърция и Македония имат цялата му подкрепа за усилията и рисковете, които поемат. "Щеше да е предателство след вчерашното, поне това, което прочетох, не съм имал възможност да ги чуя лично, но след срещата за 120 секунди, така ми беше предадена, между премиера Заев, външния министър и президента Иванов, аз днес да го посрещам с фанфари и почести в София. Нямаше да бъде честно за техните усилия", категоричен бе Борисов по отношение на отказа на българското правителство да се срещне с македонския държавен глава Георге Иванов в София. "Затова прецених, че днес не е моментът", поясни още българският министър-председател. "Какъв диалог днеска да проведа с него, какво да му кажа: "Много хубаво си направил!", като знам месеци наред какво ни струваше? Нека да преспим, да го обмислим пак, каза премиерът.

Той посочи, че право на президента Румен Радев е да го критикува, защото той само това правел напоследък. По думите на Борисов последствията и позитивите от спора за името са за македонския и гръцкия народ. Той не видя на практика различия между позициите на правителството и президентската институция по темата "Македония".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес