Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Борисов: Ако не стане с първия мандат, няма да стане и с втория (ВИДЕО)

17 май 2023, 10:21 часа • 2361 прочитания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Мария Габриел не получи подкрепа за сформиране на правителство с първия мандат, то кабинет няма да се направи и с втория, който би отишъл в ПП-ДБ.

Той обвърза приемането на бюджета със съставянето на редовно правителство и каза, че Габриел вземала всички решения, включително за искане на отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

"Нямат мотив да казват, че има криза в доверието заради председателя на правната комисия", каза Борисов в кулоарите на парламента, след като ГЕРБ спази "джентълменското споразумение" и позволи на ПП-ДБ да поеме председателството на правната комисия.

ОЩЕ: След намесата на Борисов: ГЕРБ спази "джентълменското споразумение" и даде правна комисия на ПП-ДБ

Борисов коментира факта, че ПП-ДБ не искат да подкрепят първия мандат. "И ние казваме „твърдо не“, но г-н Карадайъ като математик направи някои изчисления пред вас. Без нас, без ДПС, без „Възраждане“, без ИТН стават 152 „против“. Ако не стане при първия мандат, при тези заявки на другите партии няма да стане и с втория. Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи да търси сечението, по което би могло да се направи правителство. Все още се надявам на разум от цялата политическа класа. Днес им показахме, че на нас може да се има доверие", каза той.

За поисканото от Габриел отстраняване на Гешев бившият премиер каза, че "от много години много политици искат тази оставка и до този момент скандал не се е разразил". "Този скандал, който се води, ни прави по-твърдо убедени, че политическата класа трябва да се меси само с Конституцията и законите. От месеци чувате – от мен и от партията – че законите на Крум Зарков ще бъдат приети (за разследване на главния прокурор – бел. ред.). Те дават възможност в такива ситуации да се търси контрол, проверка. Това сме казали. Ако това е предизвикало някакви реакции, това си е тяхна работа, не наша. Аз съм поел ангажимент пред западните посолства, ако щете. Нищо повече от това не мога да кажа", допълни той.

Борисов заяви, че не е конституционалист, няма и претенции за правист. „Между първо и второ четене може да се поправят грешки в тези закони, но много бързо това трябва да бъде прието като първо законодателство“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Попитан дали останалите депутати от ГЕРБ са знаели, че Мария Габриел ще поиска оставката на Иван Гешев, той отвърна неясно: „Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят, а това е цялата група, за това нейно изявление (...) Това е нейно лично право. Защо трябва да давам отговор как аз вземам решение. Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група“.

ОЩЕ: Кой е "политикът-жена", когото Иван Гешев счита за приятел? (ВИДЕО)

След заявката на ПП-ДБ и на БСП от вчера може ли да има кабинет с първия мандат, бе попитан Борисов: „Ако не стане с първия, няма как да стане и с втория“, повтори той.

Лидерът на ГЕРБ каза, че Мария Габриел е „много опитна“ във воденето на преговори в качеството си на дългогодишен еврокомисар. „Така че подкрепата, която има тя в последните дни от нашите евроатлантически партньори, е огромна, повярвайте ми“.

„Готови сме и имаме проект на промени в Конституцията, така че неслучайно гласувахме председател на правната комисия – за да имаме утре вече движение. Утре трябва да приемем и другите председатели, за да започнат да гледат бюджета“, допълни той.

На въпрос как ще се гласува бюджет, ако формациите не се разберат за правителство, Борисов отвърна: „Няма да се гласува и тогава е най-правилното да го закрият парламента, да се избере нова политическа система, ако щете. Това е отговорност на всички. Затова говорим да се намери формула за нов кабинет. Какво да направя сам? Видяхте и прокурорът като говори, само за мен говори. Аз съм бил главен секретар толкова години, ако мислите, че се страхувам толкова лесно... Само Бойко, Бойко, Бойко. Мария Габриел взима решенията, аз съм само депутат на първи ред“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес