Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боил Банов: Има избран директор на НИМ

06 февруари 2018, 09:18 часа • 2597 прочитания

Има избран директор на НИМ, но имам притеснение, че преди да съм разписал, мога да го оповестя. Конкурсът мина вчера (5 февруари). Това заяви министърът на културата Боил Банов в ефира на БНТ.

​По темата с развитието на музеите той каза, че каквито и законови промени да се предлагат, ключът е в дигитализацията и заснемането. Не може да подценяваме нашите общини. Не можем да се откажем от регионалните политики и не бива. Ние работим много по дигитализация вече, по т. нар. "Норвежка програма" са инвестирани много пари. В крайна сметка, дигитализацията е заснемане. Този проблем търпи своето решение. Тези времена малко по малко идват. Имаме цели области, където можем да говорим за почти 100% всичко дигитализирано като Пловдив, поясни Боил Банов.

В по-голямата част от страната, особено в по-големите населени места, музеите се поддържат на едно сериозно ниво. Проблемът основно е ситуиран в по-малки населени места, където става дума за липса или много малко посетители, каза министърът.

Културното наследство е ключово за България по време на председателството. Това е единият ключ към културната идентичност към нашата държава. Другият ключ е съвременно изкуство, поясни Банов.

По думите му въпросът с рушащите се сгради е много сериозен. Решенията са свързани с помощ от държавата за собствениците на такива сгради и много сериозен режим за мерки за изземване за такива обекти, които не се стопанисват правилно. Трябва да има възможност държавата да подпомага, за момента ние само изискваме. Това са трудни процеси, сложни, но ще ги доведем до успешен край, категоричен бе Боил Банов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес