Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Бог високо, цар далеко”: Как политиците катастрофираха с посланията? (ВИДЕО)

18 юни 2024, 16:30 часа • 9700 прочитания

Кандидатите за нашето доверие предпочетоха предварително написани речи, които са доста абстрактни. Политиците не таргетират правилно посланията си.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" проф. Иванка Мавродиева, специалист по реторика и публични комуникации. Според нея властимащите, от една страна, говорят на твърдия си електорат, който харесва лидерите си, каквито и да са те. "Тук имаше отлив в почти всички формации, защото твърдият електорат тръгваше към новите формации, защото те пък говорят това, което хората искат да чуят, а именно популизма", заяви проф. Мавродиева. По думите ѝ голяма част от посланията на политиците просто изчезват в социалните мрежи.

"Хората се умориха от това скучно говорене, от абстрактното говорене. Има разочарование и евроскептицизъм", заяви Мавродиева. Тя каза, че има дистанциране, разочарование и пасивност към изборния процес у нас. "Това е така, защото няма вътрешното усещане, че гласът ти играе роля, за да бъдат избрани достойните, които да бъдат в Народното събрание и ще работят в полза за България. Подмолните игрички, паркетният тип разговори - хората усетиха тези невербални елементи, малко тип "Ганковото кафене". Това не се отчита - че имаше такъв тип реакция през мемета, през песнички и шаржиране на политиците", каза експертът по реторика.

По думите на проф. Мавродиева българските граждани до голяма степен имат яснота кой-какъв е и затова предпочитат въобще да не отидат до урните.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес