Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият външен министър Николай Младенов имал амбиции за президентския пост (ВИДЕО)

01 септември 2016, 10:55 часа • 4853 прочитания

Бившият външен министър Николай Младенов имал амбиции да бъде издигнат за кандидат-президент на ГЕРБ.

Младенов, който в момента е спецпратеник на ООН за Близкия изток, смята, че може да се цели в най-високия пост в България, пише изданието Epicenter.bg.

Премиерът Бойко Борисов обмислил желанието на външния министър в първото му правителство, но се отказал, след като експерти социолози и политолози били категорични, че Младенов е по-неизбираем дори и от еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Основанията им не са за подценяване. Бившият пръв дипломат има ярко комунистическо минало, което не устройва ГЕРБ. Нещо по-лошо - той публично се отказа от баща си, когато бе разкрито, че Евтим Младенов е бил дългогодишен сътрудник на службите, изпълнявайки една от най-важните и секретни мисии на комунистическата власт. Бащата на Николай е бил шифровач в посолство преди 1989 г. и сътрудник на Първо главно управление на ДС, допълва още изданието.

Самият бивш външен министър, получил старт в живота си, благодарение на заслугите на баща си към тоталитарната власт, бе мотор на лустрацията сред служителите на Външно министерство, докато той го оглавяваше.

Между 1995 и 1998 г. Николай Младенов е програмен директор на "Отворено общество" в България. Прави политическа кариера първо в СДС, който напуска през 2005 г.

През 2007 г. е избран за евродепутат, вече от партия ГЕРБ.

От 2010 до 2013 г. е външен министър в правителството на Борисов, а след това получава висок пост в системата на ООН, който заема и в момента.

Actualno.com припомня, че тази сутрин в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се кандидатира за държавен глава на следващите  президентски избори.

"На следващите президентски избори ще се кандидатирам – просто заради играта, да участвам, ей така, заяви министър-председателят, който определи като „бабаит” заканата на ген. Румен Радев да победи на избори срещу Борисов.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес