Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият шеф на "Кинтекс": Нинова ме съди с държавни пари, ще покажа ролята ѝ в износа на оръжие за Украйна

03 август 2022, 10:45 часа • 8872 прочитания

"Корнелия Нинова публично призна, че от страх да не стана служебен министър и да я ревизирам, са заведени 2 дела срещу мен. Загубени са над 70 хил. лв. за тях и никой няма да ѝ търси отговорност“. Това твърди бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов в позиция срещу доскорошния вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Припомняме, че той беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на Нинова и каза, че проверка дори не е имало. Обяви, че е завел дело по Наказателния кодекс срещу лидера на БСП „за всички изречени неистини за мен и военнопромишления комплекс на България“.

Сега той пише, че след като Нинова публично признала, че завежда дело след дело с държавни пари срещу него - „от страх да не ме види отново на публична позиция“ – егото на лидера на БСП ощетило държавата финансово. Михайлов заявява още, че ще покаже документи за износа на българско оръжие за Украйна и за ролята на самата Нинова.

„Част от обществото знае, че от 2-3 месеца аз водя спор на принципна основа с Корнелия Нинова. Твърдо отстоявам три каузи: Първо, не може тя да лъже за мен и причините за моето уволнение. Завел съм срещу нея 2 дела и сам си плащам разходите по тях, досега 2552 лева. Нейната вендета срещу мен бяха две заведени дела от подчинените ѝ държавни дружества. Хонорарите дотук по тях са над 70 хил. лв., които плаща българското общество, заради егото на Нинова“, твърди бившият директор на „Кинтекс“.

Втората му кауза е „изобличаване на злоупотребите ѝ с властовите ресурси“. „Скандално е тя да се опитва да назначи директори в най-големите държавни фирми на тъмно, със съкратени срокове и реално без конкуренция. В предпоследния ѝ ден като министър уволни ръководител на държавно дружество с 30 години опит, за да назначи Председателя на БСП Казанлък“, пише Михайлов.

Тук става въпрос за Румяна Друмева, която в последните дни на управлението на Нинова беше назначена за изпълнителен директор на ключовия завод за взриватели в Казанлък "НИТИ" ЕАД. Друмева е председател на групата на БСП в Общинския Съвет. С решение на Държавната консолидационна компания от 28 юли е било взето решение незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите на "НИТИ" ЕАД - Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чиито мандати бяха до 2025 г. Михайлов критикува лидера на БСП, че не е уведомила обществеността за рокадата.

 „Обществото има право да знае къде отива българското оръжие, особено когато бившият министър, разрешаващ износа, публично е заявявал многократно, че не би допуснал експорт за Украйна“, пише още в позицията на бившия шеф на „Кинтекс“.

„За отмъщение за тези мои каузи Корнелия Нинова трансформира доскоро подвластните ѝ държавни фирми „Кинтекс“ и ДКК в репресивни апарати, които, вероятно по нейни инструкции, завеждат срещу мен дело след дело и сезират прокуратурата все за измислени мои нарушения. Както казах, тези фирми са платили досега около 70 хиляди лева за адвокати и такси. Лесно се харчат държавни пари, докато тя се прави на загрижена за доходите на хората и инфлацията“, твърди Михайлов.

По думите му, с делата срещу него се респектирали и всички опоненти на Нинова, които са дръзнали да ѝ противоречат.

Миналата седмица в някои медии се появиха предположения, че Михайлов ще бъде назначен за служебен министър на икономиката и индустрията. В крайна сметка лидерът на БСП трябваше да предаде властта на уволнения от нея бивш шеф на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов.

„Вероятно Корнелия Нинова, уплашена да не би аз да заема този пост и да осветля пред обществото какво е правила през последните 6 месеца, е дала инструкции за спешно ново дело срещу мен, за да ме злепостави. В резултат, в понеделник – последният ѝ ден като министър, бе заведено поредното измислено дело срещу мен. Този път за уронване репутацията на „Кинтекс““, твърди Михайлов.

Според него истинската причина за делата е била призната от самата Нинова в изявлението ѝ при сдаването на властта на служебния министър. „Тя директно призна за страха си да не заема длъжност, която ми позволява да изобличавам лъжите и делата ѝ. Водена от желанието си да ме „удари“ тежко, тя всеки път изпраща до медиите гръмки съобщения за измислени мои провинения в „Кинтекс“ и точно с тези свои действия тя уврежда престижа на дружеството. В отговор на лъжите по мой адрес аз бях принуден публично и аргументирано да защитя името си. Винаги съм пазил интересите на „Кинтекс“ и съм давал само ограничена информация, но достатъчна, за да разбере обществото истината. Това ще бъде потвърдено още веднъж в съда“, пише Михайлов.

„Утре ще дам нова информация и документи за износа на българско оръжие за Украйна и ролята на Корнелия Нинова в това. Обществото има право да знае! Няма да приключа с медийните си изяви. Делата не ме плашат, нито грозната реалност, че в България, който говори публично истината, често се превръща във враг на властимащите“, завършва Александър Михайлов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес