Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият енергиен министър ще съди премиера Денков

04 август 2023, 08:22 часа • 2078 прочитания

Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и завеждам дело срещу акад. Николай Денков. Това заяви бившият служебен енергиен министър Росен Христов в ефира на Нова телевизия. Повод за това негово намерение е изказване на премиера Денков, че договорът с турската държавна фирма "Боташ", сключен от служебното правителство, е неравнопоставен за наша сметка.

ОЩЕ: Договорът с "Боташ" е неизгоден за България, съобщи премиерът

Бившият енергиен министър беше категоричен, че договорът с "Боташ" е изключително важен и били похвалени за него от всички партньори. "Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта Христов.

"Терминалът в Гърция е претоварен. България, при работеща икономика, потребява 3,5 милиарда течен газ. 1 милиард е от Азебрайджан, 1 от Гърция и 1,8 от "Боташ". Този договор е важен и за Унгария и Сърбия", обясни той.

Според него всичко е свързано с връщане към посредниците, както по времето на Кирил Петков.

"Ако не изпълним квотата, разбира се дължим неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и други", допълни Христов. 

"Договорът е за 13 години. Световните доставчичи на газ могат да дойдат през 2026 г. Заради това търговете на "Булгаргаз", които са за 10 години бяха изместени за тогава. И се добавят тези три", допълни той.

ОЩЕ: Министър Радев: В споразумението с „Боташ“ няма изрично изискване за доставката на неруски газ

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес