Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивши енергийни министри в съдебна битка: Александър Николов срещу Росен Христов (СНИМКА)

03 ноември 2023, 16:15 часа • 3458 прочитания

"Съдът доказа, че срещу мен са използвани лъжи и неверни твърдения!"

Това пише в профила си в социалните мрежи бившият енергиен министър в периода декември 2021 - август 2022 година Александър Николов. Думите му са по адрес на наследника му - служебния ресорен министър Росен Христов.

"Бившият Министър на енергетиката в последното служебно правителство Росен Христов многократно атакува мен и работата ми с откровени лъжи и манипулации. За да защитя името и репутацията си, заведох дело срещу него! В рамките на свое интервю Росен Христов е представил толкова неверни твърдения (а именно лъжи), че дава основания на съда да ги квалифицира като такива по отношение поне на 8 различни случая и обстоятелства! Решението на съда ясно показва как един сектор, който определя благосъстоянието на цялото ни население, е използван за чиста проба политическа пропаганда, крайно вредна и рушаща, както активите, така и доверието в политическата ни система и обществен морал", пише Николов.

Още: Росен Христов: При ПП "Лукойл" процъфтяваше и не плащаше данъци

Той цитира и решение 192 от 31.10.2023 г. на Районен съд – Попово, в което са установениследните факти по предявен от самия Николов иск срещу Христов относно неговите твърдения в проведено интервю:

  1. "С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема за доказано в процеса, че ответникът Христов, при участието си в това предаване, е изнесъл неверни факти и обстоятелства, касаещи различни аспекти във връзка с доставките на газ за България от м. май 2022 година."
  2. "На първо място е невярно твърдението, че България в лицето на Министерство на енергетиката е спряла договора с "Газпром експорт".
  3. "Очевидна е причината за това, а именно възникналия военен конфликт между Русия и Украйна. Няма нито акт, нито документ, още по-малко инструкция, издадена от българската страна, за спиране на договора за доставка на газ с "Газпром експорт". Категорично в процеса се налага извод, че решението за преустановяване на доставките на газ за България, е едностранно взето от руската страна, за която издаденият Указ от м. март 2022 г. е със задължителен характер".

Вижте и останалите факти около делото, описани от Александър Николов, в публикацията му:

 

"За съжаление нацията ни е далеч от готова да квалифицира лъжата в национален ефир (дори от Министър), като престъпление. Това вероятно трябва да е показателно за свършеното до момента в псевдо-конституционно-съдебната ни реформа", пише още бившият редовен енергиен министър.

Още: Александър Николов: Българската електроенергийна система е в изключително тежко състояние

Няколко часа след публикуването на материала обаче източници на Actualno.com изпратиха до редакцията ни оригиналния документ на съдебното постановление. От него е видно, че всъщност съдът е отхвърлил иска на Александър Николов за обезщетение в размер на 5000 лева за нанесени неимуществени вреди и постановява да заплати разходите по делото срещу Росен Христов в размер на 800 лв. 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес