Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш зам.-министър на отбраната оборва фалшиви новини: Няма да пращаме български войски в Украйна

27 май 2024, 07:39 часа • 2492 прочитания

България е стабилен съюзник на НАТО и разчита на НАТО. Това заяви бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов пред БНТ. 

Още: Божилов: Няма желаещи за армията - онези, които искат да служат, отпадат още на първата селекция

България - стабилна в НАТО

Според него най-уязвимият регион за НАТО е черноморският регион. Има една много комплексна среда за сигурност - и плаващи мини, и екологични въпроси. От друга страна България и Румъния не разполагат с достатъчно средства. НАТО трябва да разположи повече сили и средства, да има по-голямо присъствие в България, настоя Божилов. 

Той посочи, че НАТО няма ангажимент към Украйна. Нито един български военнослужещ не може да бъде изпратен на мисия в Украйна, без да има решение на парламента, каза Божилов. 

Няма да изпращаме български войски в Украйна

Според Йордан Божилов твърденията, че България ще изпрати български войски на фронта е фалшива новина. В Украйна няма натовски войски. В България обаче като че ли не говорим на един език, изтъкна бившият заместник-министър на отбраната. 

Йордан Божилов добави още, че Русия и Украйна имат различно разбиране за мир. Въпросът с мира ще бъде решен от Русия и Украйна, а останалите държави могат само да подпомогнат да има мир между двете държави, посочи той. 

Йордан Божилов предупреди, че има основание да се притесняваме и така наречените хибридни атаки. 

Още: Бивш зам.-министър на отбраната: България не може да се брани сама, ако е във война

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес