Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш зам.-министър на отбраната изключва САЩ да се включи във войната заради сваления американски дрон

15 март 2023, 07:49 часа • 2553 прочитания

Руски самолети многократно са приближавали българските граници и тези дейности на руските самолети не са нови, но новият нюанс е, че има война в Украйна. Всяко едно подобно събитие може да допълнилтено да деескалира. Може да има допълнително развитие на войната, ако руснаците тръгнат да търсят сваления от тях американски дрон. 

Това мнение изрази бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов пред bTV. 

Още: Руски изтребител се сблъска с американски дрон над Черно море

Божилов се съмнява да се стигне до много сериозна ескалация на напрежението, но изключвам вариант, при който НАТО или САЩ да влязат в директни военни действия с Русия. Това е изключено, коментира бившият заместник-министър на отбраната. 

За Божилов е по-важно да се поднови дебатът у нас как да модернизираме отбраната си. 

Йордан Божилов настоя България да подпомага Украйна, за да може накрая да се говори за мир. 

Бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обясни, че това не е инцидент, а е преднамерен враждебен ранг, направен със санкцията на руския президент Владимир Путин. Той не изключва вариант и дронът да не бил обстрелван. 

Проф. Тагарев посочи, че в момента Черно море е военна зона, защото Русия използва всякакви възможности да обстрелва Украйна през море. Всичко това, което се случи ще започне да променя отношението на САЩ към войната, смята бившият министър на отбраната. 

Проф. Тодор Тагарев изтъкна, че Украйна много отдавна настоява за изтребители. Полша могат да тръгнат към този ход заедно със Словакия и да предоставят такива самолети на Украйна, защото без авиация Украйна ще бъде затруднена в провеждането на контранастъпателна операция, подчерта проф. Тагарев. 

Още: Тагарев за сваления американски дрон: Категорична вражеска провокация от Русия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес