Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш военен министър: Защо България се страхува да стане част от войната?

06 април 2022, 08:39 часа • 7307 прочитания

Въоръжаването на Украйна от страна на Запада е особено важно и поставя остро въпроса пред България. Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?  Такива въпроси отправи бившият военен министър и бивш депутат от БСП Ангел Найденов пред БНТ.

По думите му, когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата против оказването на такава помощ. Найденов не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда причина защо се прави изключение от останалите средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Ангел Надейнов подкрепя закупуването на още 8 изтребители Ф-16. Може да се постигне един разумен срок в тяхното изплащане, очаква бившият военен министър.

Според бившия военен министър руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

Найденов поясни, че остават много неизяснени въпроси – малко вероятно е да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия. Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската страна, отбеляза бившият министър на отбраната. 

Според него пълни гаранции никога не може да има и нещата все още се решават в предвидимото бъдеще на бойното поле. Настъпва втората фаза на войната и за това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир, добави Найденов.

Ангел Найденов допълни, че Русия не постигна значимите си стратегически цели. Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, а втората е овладяване на Запорожието. Следващата голяма цел пред Русия е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, изтъкна Ангел Найденов.

Той посочи, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. Обект на санкциите са в областта на отбраната, енергетиката, транспорта, финансите и стоките с двойна употреба.

Дипломатът Стефан Тафров, заяви, че Владимир Путин е постигнал неуспех за това да постигне разцепление в НАТО и ЕС. Единството се засилва и военните престъпления, които се разкриват в Буча и други украински градове, засилват решимостта на Алианса, посочи Тафров. Той настоя за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

Тафров се надява да застанем на страната на Украйна и да дадем своето по отношение на военната помощ за Украйна – муниции и неща, които страната ни произвежда. Дипломатът смята, че ще се намери парламентарно мнозинство за оказване на военна помощ на Украйна.

Още: След ужаса в Буча: Напрежението между Русия и Запада започва да ескалира

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес