Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш посланик в Турция: Опасност за България има

17 октомври 2019, 09:12 часа • 4203 прочитания

"Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Ердоган започна "Извор на мира", защото през последните години много усилено се заговори за създаване на кюрдска държава, а в Турция има около 20 млн. кюрди и се смята, че подобно държавно образувание по границата ще предизвика бунтове." Това заяви бившият посланик на страната ни в Турция Петър Воденски в интервю за bTV.

Дипломатът допълни, че един бунт на кюрдите в южната ни съседка може да раздели Турция на две.

"И друг да беше на власт нямаше да допусне такова нещо. Ердоган предприема действия в тази насока – да не се допусне кюрдска държава. Той преговаря и със силите на място и САЩ, които снабдяваха кюрдите с оръжие. Той видя "зелена светлина" след разговор с Тръмп, който го увери, че няма да се меси, ако започне военна операция", посочи Воденски.

Посланикът посочи, че очаква турският президент да се срещне с американския си колега на 13 ноември. По думите му нашите държавници са реагирали адекватно на ситуацията: "Европейските ценности са ми скъпи, но кожата на българите ми е по-скъпа."

"Опасност за страната ни има", допълни още той.

"Ердоган заплаши ЕС, че ще пусне сирийските бежанци – около 3,6 млн. души. Те няма откъде да минат за Германия, освен през България или Гърция. За момента турският президент изпълнява ангажимента си пред българския министър председател и бежанците се хващат още във вътрешността на страната", посочи още той.

Воденски заяви, че едва ли страната ни ще се справи с една евентуална бежанска вълна.

Вижте и коментара на турския посланик у нас в ТАЗИ СТАТИЯ

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес