Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш енергиен министър в кабинета "Петков": Енергетиката се използва като политическа дъвка

06 август 2024, 08:05 часа • 762 прочитания

Енергийният сектор е използван само и единствено като политическа дъвка.  Toва заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов пред bTV. 

Още: Ивайло Мирчев: Пеевски да предостави списък с неговите собствени касиери в енергетиката

Той обясни, че не е разгледал в детайли списъка с касиерите в енергетиката, представени миналата седмица от председателя на ДПС Делян Пеевски. Когато се твърди, че някои е извършил нещо нередно в енергетиката, трябва да има данни затова, коментира Николов.  

Кои са касиерите в енергетиката?

По думите му би било хубаво, ако лидерите на партиите разбират какво е оперативна самостоятелност на дружествата в енергетиката и всички решения в тях би следвало да се взимат по-нормален начин. Защо през цялото време – и по време на сглобката, и сега никой не посмя да покаже реалните финансови данни в енергетиката, недоумява Александър Николов.

Още: "Новият" човек до Пеевски говори за заговор на "другото ДПС" с Румен Радев, намеси Христо Иванов

А черешката на тортата?

Той посочи, че черешката на тортата в енергетиката е „Боташ“ и кой тогава е отговарял за сектор „Енергетика“. Видно е какво се случи със състоянието на БЕХ, но кой каза да се мълчи в сектор „Енергетика“ 9 месеца назад, запита Николов. Най-катастрофалният финансов резултат по време на служебните кабинети е в Булгаргаз под ръководството на тогавашния изпълнителен директор Деница Златева и Николай Павлов, изтъкна Александър Николов.

Той добави, че сектор „Енергетика“ е изключително апетитен заради огромните средства, които минават през енергийните дружества. Николов е очаквал да има повече опити за изсветляване на действията в сектора, но нямало такива действия. „Много мирише на това, че освен за политическа дъвка, секторът се използва за коалиции, некоалиции, трудоустрояване на хора“, каза още Александър Николов.

Още: Пеевски показа списък с "касиерите на Румен Радев" в енергетиката (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес