Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Биволъ" почна да вади фирми на роднини на Десислава Танева с апетитни субсидии

11 юни 2020, 12:57 часа • 57825 прочитания

Скандалът около Десислава Танева се разгаря. След като в началото на седмицата тя трябваше да обяснява защо каза на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство: "Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат (от ЕС)", сега тя влезе в обяснителен режим и за получени от нейни роднини земеделски субсидии.

Пред сайта за разследваща журналистика "Биволъ", който извади информация колко субсидии са взели за 2 години свекърът и зълвата на Танева (Димитър Каранашев и Зоя Каранашева), Танева заявява следното: "Нееднократно съм декларирала обстоятелството, че се намирам във фактическо съжителство с Коста Каранашев (синът на Димитър Каранашев), като не сме сключвали граждански брак, което е публично известно и може да бъде видяно в декларацията ми в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Фамилия Каранашеви се занимава от дълго време с животновъдство и земеделие като са регистрирани от 2006 година. Няма причина те, подобно на всички останали български стопани, да не кандидатстват за подпомагане. Всички средства, които Държавен фонд "Земеделие" изплаща към земеделските производители са публикувани на сайта на институцията".

"Биволъ" изчислява, че за две години Каранашеви са стигнали до почти 900 000 лева субсидии и предвид настоящата година вероятно са прескочили 1 000 000 лева. Сумата идва към различни фирми, свързани с Каранашеви – или пряко, или са били тяхна собственост, но са прехвърлени на хора, които сайтът за разследваща журналистика описва като "не са случайни лица". Даден е пример с фирма "Клак" ЕООД, която е била собственост на Димитър Каранашев – компанията преминава в ръцете на Веселина Василева, която "дели покрив" в Сливен с Мая Радева, управител на фирмата "Балден" ООД, която до 2015 е принадлежала на кмета на Сливен Стефан Радев. Балден е успяла да усвои 349 292 лв. по ПРСР за създаване на насаждения от праскови.

Още: "Танева и измамите - какво по-важно от контекста остана масово неразбрано"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес