Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Биволъ" пита дали архитект Станишев не е прибягвал до бой заради проект?

27 март 2014, 11:17 часа • 20500 прочитания

По-скоро бих хвърлил един бой на хората, които замесват името ми без никакви доказателства в случая „Карадере” - това е първичната ми реакция. Това заяви архитект Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев преди два дни в предаването „Лице в лице” на bTV.

Тези думи бяха приети буквално „на нож” от разследващия сайт „Биволъ”, който публикува материал за „хвърлянето на бой”, свързан със семейство Станишев.

В материала разследващите журналисти описват схема на заменка на общински имот, направена в полза на Петко Бъчваров. Бъчваров е човекът, който лично заявява пред в. „Политика”, че е „изхранвал” бъдещия премиер на България Сергей Станишев, докато той е учил във Франция.

Случаят е описан най-подробно в одитен доклад на АДВФК за Община Царево от август 2005 г., в който са изброени цели 105 нарушения на закона. Става въпрос за 2382 кв. метра земя в община Царево, дадени срещу 33 хил. лева на Бъчваров – по 7 евро на квадратен метър. На тази земя Петко Бъчваров ще строи хотел, с минимум 20 работни места, а автор на идейният проект е архитект Георгий Станишев.

Въпреки доклада на АДВФК, бургаската прокуратура не се сезира по случая. По това време кмет на Царево е Петко Арнаудов – същият, заради когото наскоро имаше протести за парк „Странджа”. Арнаудов стана шеф на горското стопанство в „Странджа”, а земеделският министър Димитър Греков обеща „да размисли” за това назначение. Юрисконсулт на община Царево в онези години пък е Евгений Мосинов, който е лидер на БСП-Бургас.

Схемата за заменката в полза на Бъчваров е разкрита и описана във вестник „Политика” от Асен Йорданов – едно от лицата на „Биволъ”. Няколко месеца по-късно Йорданов е нападнат пред дома си от хора, въоръжени с ножове и метални пръти. Извършителите на нападението не са открити.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес